Noi discuţii pe tema ordonanţelor de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi măsurile fiscale care urmează să fie aprobate de guvern în luna august. 

Potrivit noilor variante discutate, angajaţii din IT, construcții, industria alimentară şi agricultura care au salarii ce trec de 10.000 lei brut, aproape 6000 de lei net, vor plăti impozit pe venit și contribuția la pilonul 2, pe suma ce depășește plafonul, au declarat surse politice pentru Observator. Şi în cazul micilor antreprenori, românii cu PFA, dacă venitul realizat depășește 24 salarii minime brute vor plăti CASS pentru toată suma.  

Alte măsuri vizează taxarea proprietăţilor de peste 500.000 de euro, dar şi a automobilelor scumpe de peste 75.000 de euro, însă cu 0,3% şi nu cu 1% cum se vorbea până acum.

Marcel Ciolacu a anunţat luni seară că Guvernul va aproba concomitent, până la sfârşitul lunii august, cele două ordonanţe. Marcel Boloş ar urma să prezinte şi un proiect care vizează combaterea evaziunii fiscale. O parte dintre aceste măsuri ar urma să fie aplicate de la 1 octombrie, iar celelalte de la 1 ianuarie 2024. 

După 20 august, rând pe rând, Ministrul Finanţelor, Ministrul Muncii, cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi premierul Marcel Ciolacu vor pleca la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni despre ordonanţe, rectificarea bugetară, pensiile speciale, renegocierea PNRR şi deficitul bugetar, au mai declarat surse politice pentru Observator. 

Ordonanţele privind reducerea cheltuielilor bugetare şi fiscalitatea, discutate la Bruxelles

Marcel Boloş va pleca la Bruxelles după 21 august pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene despre rectificarea bugetară pe care Guvernul urmează să o aprobe în luna septembrie. 

Şi ministrul Muncii, Simona Bucura, se va deplasa la Bruxelles pentru a prezenta reprezentanţilor CE proiectul de lege privind pensiile speciale cu amendamentele formulate în acord cu decizia CCR şi stadiul reformei, dar şi pentru discuţii referitoare la jalonul asumat privind alocarea unui procent de 9,4% din PIB pentru pensii.

La fel şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, va avea întâlniri la Comisia Europeană unde va discuta teme legate de renegocierea PNRR, cum ar fi capitolul REPower EU, prin care ar urma ca România să primească 1,7 miliarde de euro în plus pe zona de energie, şi reducerea unor granturi de 2,1 miliarde de euro.

La Bruxelles va ajunge şi premierul Marcel Ciolacu pentru finalizarea discuţiilor pe PNRR, dar şi pentru discuţii privind deficitul bugetar asumat pentru anul acesta de 4,4%, scrie observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.