Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a transmis o interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia i-a solicitat să precizeze la ce dată va fi emis avizul negativ de mediu pentru gropa de gunoi din Pasul Mestecăniș. Totodată, parlamentarul sucevean i-a solicitat premierului să se implice personal pentru mutarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație.
Parlamentarul sucevean precizat că la Ministerul Mediului se află în procedură de emitere, autorizația integrată de mediu pentru darea în folosință a gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, județul Suceava, celebra groapă de gunoi construită în vârful muntelui.
„În presă a apărut că Gheorghe Flutur a cerut pentru PNL, Ministerul Mediului. Noi o să vă spunem de ce! Pentru eliberarea unui aviz nelegal de mediu pentru darea în folosință a gropii de gunoi pe care fostul Ministru Tánczos Barna, nu l-a dat pentru că era nelegal. DNA investighează cazul încă din mai 2021.
Au trecut cei 5 ani în care Uniunea Europeană monitorizează fondurile europene acordate statelor membre deci groapa de gunoi poate fi mutată.
Astfel, Consiliul Județean Suceava a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri. Acesta are o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați.
În conformitate cu Directiva nr. 1999/31/EC privind depozitarea deşeurilor, Hotărârea Guvernului nr. 349/2005 și O.G. nr. 2/2021, există o prevedere expresă față de distanța minimă dintre amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite care trebuie să fie de 1.000 m. Actele normative precizate mai sus au fost comunicate către Comisia Europeană ca fiind acte de transpunere a directivelor europene.
Depozitul este proiectat să funcționeze pentru o durată de 25 de ani, are o singură celulă de depozitare cu o capacitate de 390.000 de tone (352.500 metri cubi) si este situat la o distanță de 40,9 metri față de drumul european E78 în punctul cel mai apropiat și la o distanță de 66 de metri de calea ferată (distanța între punctul final al cascadei de deversare a levigatului epurat și axa liniei de cale ferată pe direcția de curgere). La distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică (regim de odihnă/recreere, întrucât reprezintă pensiuni/restaurante și zone de camping), un magazin de suveniruri și 21 de locuințe. Cea mai apropiată construcție cu destinația de locuință se află la o distanță de numai 462,2 metri, în direcția nord-vest față de corpul depozitului de deșeuri.
În Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului se arată faptul că emisiile de gaz produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de 3 kilometri.
Pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, al populației aflată în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acesteia este confirmat și pus în evidență în Capitolul III.2 din Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului (la pag. 212), în care se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă.
Studiul de fezabilitate, în Capitolul 6 și în Anexa 6.1. Raport al studiului geotehnic și evaluarea amplasamentelor pentru locații posibile pentru depozite în județul Suceava, identifică riscuri semnificative de mediu pentru amplasamentul Depozitului de Deșeuri din Pasul Mestecăniș.Evaluarea riscului de inundații pentru amplasamente. (…) Poate exista un risc temporar de inundații la amplasamentul de la Pojorâta din cauza pârâului din apropiere. Mai mult, există o pantă cu o înclinație de 25% la amplasament. Această valoare nu este foarte mare ținând cont de stabilitatea geotehnică, dar poate determina formarea de debite mari de scurgere. Datorită pantelor abundente existente la amplasamentul de la Pojorâta, poate exista un risc de inundații cauzat de eroziunea și alunecările de teren ale solurilor de suprafață.
La data de 13 mai 2021 Tribunalul Suceava a dat undă verde redeschiderii urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi de pe Mestecăniș. Soluția pronunțată de judecătorul Secției Penale al Tribunalului Suceava este definitivă, ceea ce înseamnă că DNA va continua cercetările.
Față de această situație vă adresez următoarea înterpelare: La ce dată va fi emis avizul negativ de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș? Solicit să vă implicați personal pentru mutarea gropii din Pasul Mestecăniș într-o altă locație”, se arată în textul interpelării.
: revista floare albastra = blue: DA__