Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a pledat, luni, pentru reducerea decalajelor dintre România şi statele dezvoltate, PNRR şi accederea în OCDE fiind soluţii pentru realizarea acestui deziderat.

„Suntem într-o competiţie cu toţi cei cu care interacţionăm pe piaţa mare, deschisă, în toate sectoarele de activitate, iar aici trebuie să conştientizăm cu toţii că nu vă aştepta nimeni în România să vină din urmă. Suntem într-o dezbatere legată de tot ceea ce avem de făcut, pentru că într-adevăr România să capete o dinamică, un ritm similar cu cel al ţărilor dezvoltate şi aici avem multe de recuperat. Am convingerea că prin PNRR putem să recuperăm şi să finalizăm parte din procesele de modernizare şi de transformare a României în toate sectoarele. (…) A doua soluţie este accederea noastră la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Este un parcurs pe care ne-am asumat cu toţii că trebuie să-l finalizăm şi (…) este obligatoriu să găsim soluţiile pentru a ajunge la standardele specifice acestei organizaţii care reuneşte cele mai dezvoltate, moderne şi industrializate şi tehnologizate state din din lume”, a spus Ciucă la „Bucharest Leaders Summit: The Highway to Succes”, desfăşurat la Senat.

Potrivit lui Ciucă, pentru reducerea decalajelor „este nevoie de lideri care să înţeleagă nevoia şi posibilitatea menţinerii de către ţara noastră a unui ritm cât se poate de accelerat”.

„Liderul nu este suficient pentru a asigura progresul şi dezvoltarea, este nevoie de echipe consolidate şi solidare pentru a putea să sprijine deciziile leadershipului şi să convingă oamenii să îi urmeze. (…) Toţi cei care exercită atribuţii de leadership trebuie să aibă o deschidere şi un dialog permanent cu oamenii (…) Este absolut necesar să avem convingerea la nivelul întregii societăţi, că printr un angajament al nostru, al tuturor, prin solidaritate şi unitate putem să (…) parcurgem drumului spre succes”, a adăugat Ciucă.

Liderul PNL a punctat că decalajele trebuie reduse pe domenii cu potenţial în ţara noastră şi a atras atenţia, pornind de la unele date ale Institutul Naţional de Statistică, că România, „ţară cu un potenţial agricol enorm şi cu o mare capacitate de susţinere a sectorului zootehnic, (…) are un deficit de balanţă comercială de 2,4 – 2,6 miliarde de euro”.

„În condiţiile în care avem un sector al educaţiei în domeniul medicinei şi farmaciei destul de consolidat şi cu potenţial foarte mare, deficitul de balanţă comercială este, de asemenea la 2 miliarde şi ceva de euro. Şi apoi, vine partea care este greu de înţeles. Am avut o industrie chimică şi a substanţelor petroliere destul de dezvoltată, iar aici deficitul de balanţă urcă la 4 miliarde (…). Avem trei sau patru rafinării de putere şi importăm 95% din bitumul cu care vrem să construim autostrăzi, în condiţiile în care cheltuim pentru ecologizarea reziduurilor şi îndeplinirea normelor normele de mediu”, a explicat Ciucă.

El a mai spus că se importă plastic, celuloză, deşi aveam combinate şi avem stuf, resturi de lemn.

„Deşi IT-ul are în PIB-ul României o pondere de aproximativ 8,5%, când vine vorba de industria calculatoarelor, a pieselor electronice şi a opticii, balanţa, de asemenea, depăşeşte 2 miliarde. Sunt câteva date (…) care ar trebui să nască întrebări şi să genereze soluţii. (…) Suntem foarte mulţi dependenţi de import”, a menţionat Ciucă.

Referindu-se la conflictele din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, liderul PNL a punctat că „trebuie să gândim ca o naţiune care îşi doreşte un viitor pentru tânăra generaţie, să aibă capacităţi proprii de rezilienţă”.

„Chestiunea aceasta nu este doar o responsabilitate a cuiva aflat vremelnic într o funcţie, ci trebuie să fie o responsabilitate a întregii societăţi pe care putem s-o realizăm de la nivelul cel mai de sus al conducerii ţării până jos, unde ne place nouă să spunem, educaţia celor celor şapte ani de acasă”, a continuat Ciucă.

El consideră că „reducerea disparităţilor trebuie făcută din interior”, astfel încât să nu mai existe regiuni rămase în urmă.

„Să sperăm că la final vom avea soluţiile necesare să putem să ne inspirăm din ele, să le asumăm la nivel politic şi să venim cu politici publice care cu adevărat se înscrie România pe un drum coerent de dezvoltare. Avem tendinţa să acţionăm un entuziasm în prima parte a unei a unei angajament şi după aceea să temporizăm”, a mai transmis Ciucă, potrivit agerpress.ro.

One Response

  1. mihai grigore

    : revista floare albastra = blue : scrisoare _ catre ursula von der leyen – presedinte exercitiu comisia u.e. _ excelenta _ va rog sa admiteti ca limba oficiala de integrare a basarabiei la u.e ” limba romana _ in definitiile actuale din gramatica academiei romane „________mihai grigore – poet.editor.scientist_ presedinte de onoare romania libera = nordul bucovinei + basarabia + latura libera !*________ asa sa ne ajute dumnezeu !*_________12h32′ am _10.11.2023:” https://revistafloarealbastra-blue.rf.gd„;

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.