Porumbul ocupă al treilea loc ca importanţă, între plantele cultivate pe glob, deoarece prezintă o mare capacitate de producţie, cu circa 50% mai ridicată faţă de celelalte cereale. De asemenea, are o mare plasticitate ecologică, care îi permite o largă arie de răspândire, dând recolte mari şi relativ constante, mai puţin influenţate de abaterile climatice.

Deși porumbul este cunoscut ca având și o rezistenţă ridicată la unele boli şi dăunători, pentru combaterea acestora este necesară luarea unor măsuri de protecție pentru a asigura o recoltă sănătoasă și productivă.

Descoperă în cele ce urmează care sunt principalii factori care pot periclita cultura de porumb și ce soluții de combatere să folosești.

Buruienile: cum afectează cultura de porumb și cum le combați

Buruienile concurează cu plantele de porumb pentru resursele vitale, precum apa, lumina și nutrienții din sol, și pot, de asemenea, găzdui dăunători și agenți patogeni, motiv pentru care  pot afecta cultura de porumb în proporție de 30 şi 95%. Din acest motiv, cultura de porumb, pe lângă utilizarea de erbicide, are nevoie și de lucrări de îngrijire, cum ar fi:

  • Prăşitul – principala lucrare prin care se urmăreşte combaterea buruienilor, îmbunătăţindu-se în acelaşi timp şi permeabilitatea solului, aerisirea şi regimul termic al solului.
  • Lucrarea cu grapa cu colţi – necesară la la 4-6 zile de la semănat, atunci când după semănat intervin ploi şi se formează crustă. Prin această lucrare se sparge crusta şi se distrug buruienile abia răsărite sau în curs de răsărire.
  • Lucrarea cu sapa rotativă –  se poate efectua atunci când porumbul are 4-5 frunze, pentru afânarea solului la suprafaţă şi distrugerea buruienilor abia răsărite sau în curs de răsărire. Această lucrare trebuie efectuată pe timp frumos, cu soare, după ce s-a ridicat roua şi atunci când solul este uscat la suprafaţă, astfel încât să nu se lipească de colţii sapei rotative.

Pe lângă combaterea buruienilor, pentru o cultură cât mai productivă, poți aplica o schema de fertilizare porumb în funcție de caracteristicile pământului cultivat.

Alți factori de risc: care sunt și cum îi combați 

Rotirea culturilor poate reduce acumularea anumitor dăunători, dar și agenți patogeni în sol, care ar putea afecta recoltele de porumb. De exemplu, unele boli și dăunători specifici porumbului pot fi mai puțin activi sau pot fi controlați mai eficient dacă se optează pentru cultivarea altor culturi între ciclurile de porumb. Plantele premergătoare recomandate sunt leguminoasele anuale pentru boabe și furajere, cerealele păioase, inul, cânepa, sau anumite plante solanacee, cum ar fi cartoful.

În perioada de vegetaţie, principalele boli și dăunători ai porumbului sunt:

  • Putregaiul roz al ştiuleților care produce daune în toate stadiile de dezvoltare. În timp ce plantulele atacate putrezesc, la plantele mature atacul se produce în zona dintre rădăcina primară şi zona de formare a rădăcinilor adventive, extinzându-se treptat în lungul tulpinii. Interiorul tulpinii atacate capătă o culoare roz, apoi treptat se brunifică, ţesuturile putrezesc, tulpinile frângându-se cu uşurinţă. Recolta de porumb este, astfel, depreciată atât cantitativ, cât şi calitativ.
  • Tăciunele comun – de obicei se manifestă după răsărire sau când porumbul are 7-8 frunze şi pâna la coacere. Cel mai frecvent sunt atacate tulpinile şi ştiuleţii, mai rar frunzele şi paniculele. Pe tulpini, tumorile se formează, de regulă, la nodurile bazale sau în treimea superioară a plantei, deasupra ştiuletelui, iar în acest caz urmările atacului sunt mai grave. Pagubele produse sunt evaluate în medie la 2-5% din recolta anuală, dar în anumite zone pagubele înregistrate pot fi şi mai mari.
  • Viermele vestic al rădăcinilor de porumb. În acest caz, larvele se hrănesc cu rădăcinile de porumb, astfel că acestea nu mai pot susține plantele și au tendința de îndoire spre sol. Plantele cu rădăcinile distruse în proporție de 50% prezintă o tulpină îndoită caracteristic sub formă de „gât de lebădă”.

Cele mai potrivite modalități de combatere sunt soluțiile chimice: fungicidele și unele insecticide care combat dăunătorii.

Totodată, pentru a combate tăciunele comun, este recomandată și adunarea resturilor de plante rămase după recoltare precum şi adunarea şi distrugerea tumorilor pentru a evita mărirea rezervei de spori din sol. Se recomandă și arătura adâncă şi respectarea unui asolament de 4-5 ani.

Concluzionând, cultura de porumb poate fi atacată de diverși factori, însă prin aplicarea soluțiilor chimice potrivite și prin efectuarea lucrărilor de îngrijire corespunzătoare, te poți bucura de un randament maxim al culturii.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.