Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului este marcată anual în 2 aprilie, în scopul creșterii gradului de informare a opiniei publice despre promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această afecțiune.
În 2008, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în unanimitate 2 aprilie ca Ziua Mondială a Autismului, pentru a evidenția nevoia de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât ele să poată duce o viață semnificativă, ca parte integrantă al societății.
Primărița comunei Berchișești, Violeta Țăran, a precizat că rata autismului se menține ridicată în toate regiunile lumii, iar lipsa înţelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor.
„În toată lumea, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni, care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, fiind astfel o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.
În România sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autist. Stigmatizarea și discriminarea sunt obstacole substanțiale în calea diagnosticării și a terapiilor, fiind o problemă care trebuie aprofundată de către decidenții sănătății românești.
Sunt convinsă că Guvernul condus de PSD va sprijini și în continuare accesul la tratament și la celelalte servicii medicale aferente acestei suferințe, astfel încât toți cei afectați, mai ales copiii, să aibă mari șanse de vindecare”, a transmis primărița comunei Berchișești, Violeta Țăran.
Lasa un raspuns