Jurnalistul și scriitorul sucevean Neculai Roșca și-a lansat joi, 12 septembrie, cel de-al optulea volum intitulat „Marele război”. Evenimentul deosebit s-a desfășurat la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” și s-a bucurat de o prezență numeroasă. Ca de fiecare dată, jurnalista Cătălina Biholar a fost cea care a moderat lansarea cărții, iar alături de Neculai Roșca au fost și lector univ. dr. Gina Puică, cea care prefațat volumul, scriitorul Constantin Horbovanu, cel care a realizat postfața, precum și Alexandru Ovidiu Vintilă – președintele Uniunii Scriitorilor Bucovineni. De asemenea, au mai participat și foarte mulți colegi din presa suceveană, dar și reprezentanți ai autorităților, printre care Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, precum și senatorul George Mîndruță și directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș.
Despre cea mai recentă carte a autorului, Gina Puică remarcă următoarele: „În scrierile […] ficționale ale lui Neculai Roșca, deci și în Marele război, răul și necunoscutul sunt […] îmblânzite, expuse în nuanțe; pierderea este transfigurată; grotescul, traumaticul își pierd aerul straniu și neliniștitor, fiind prezentate ca elemente aproape acceptabile ale existenței. Socio-politicul nu lipsește nici el din poveste, autorul aruncând o privire pe cât de atentă pe atât de tandră asupra unei lumi românești post-1989 deloc glorioase, chiar decăzute, deopotrivă economic și spiritual. De aceea, putem găsi aici și o lecție înțeleaptă de justă măsură oferită epocii noastre marcate de dezbinare, intoleranță și radicalism. Acestor calități le putem adăuga tonul lejer spre dezinvolt al scriitorului, cultivarea unui lexic local, propriu unor localități rurale din județul Suceava, ironia și autoironia prezente la tot pasul, manipularea suspansului, dar și punerea la lucru a tot felul de tradiții mai vechi sau mai noi”.
Scriitorul Constantin Horbovanu a analizat volumul într-un mod umoristic, făcând conexiuni între situațiile prezentate în „Marele război” și realitate, subliniind că „gropile dintre blocurile din Suceava sunt lăsate intenționat astfel încât cele două tabere care se luptă pentru supremație să le folosească drept tranșee”. De asemenea, scriitorul sucevean a spus că, inițial, când a văzut titlul cărții, s-a gândit că autorul a scris despre războiul ce se dispută încă nu departe de granițele țării, însă nu mică i-a fost mirarea să vadă că războiul lui Neculai Roșca se desfășoară între două tabere diferite, fără legătură cu războiul vecinilor noștri.
În cuvântul său, Neculai Roșca a ținut să adreseze mulțumiri tuturor celor care au contribuit cu povești și legende care circulă prin satele Bucovinei, respectiv redactorului ziarului SuceavaLIVE, jurnalista Iulia Horghidan, Iulianei Șutu, Danielei Andrieș, decanului Facultății de Istorie și Geografie din Suceava, prof. univ. dr. Florin Pintescu, dar și scriitorului Constantin Severin.
„În primul rând, le mulțumesc tuturor complicilor mei, iar pe dumneavoastră vă invit la lectură”, a spus autorul volumului „Marele război”, scriitorul și jurnalistul Neculai Roșca.
„Este o onoare că cel ce mi-a fost mentor la început de drum, pe atunci în redacția ziarului Obiectiv de Suceava, a preluat de la mine o idee, a îmbrăcat-o atât de frumos și a transformat-o într-o poveste nemuritoare. Sunt foarte bucuroasă că o parte din acțiunea volumului «Marele război» se desfășoară în comuna Frumosu, în satul Deia, ACASĂ la mine, locul pe care eu îl iubesc cel puțin la fel de mult cât iubește domnul Roșca Remezăul!Vedeți dumneavoastră, astfel de legende încă circulă prin satele Bucovinei, iar această carte îmi va face munca mai ușoară atunci când va trebui să i le povestesc fetiței mele, orășeancă getbeget, pasionată de tehnologie și de tot ce se mai preocupă copiii acum.Eu am crescut cu aceste povești, pe care mi le povestea bunica și nu de puține ori nu reușeam să adorm până când nu aflam cum s-a îmbogățit o femeie mulgând crăcana de tăiat lemne și cum, mai apoi, a pedepsit-o Dumnezeu să nu mai poată bea lapte niciodată. Bine, femeia avea intoleranță la lactoză, dar să nu stricăm mitul!Cred cu tărie, domnule Roșca, că nu doar poveștile pe care le-ați scris au devenit nemuritoare, ci și dumneavoastră, pentru că ați reușit să furați timp timpului!Și cum vremurile nu mai sunt ca altădată, iar tineretul mai e și obraznic, vă provoc să nu vă culcați pe o ureche pentru că mai sunt povești de cules și mituri de scris!Vă felicit și vă mulțumesc pentru onoarea de a fi parte din povestea dumneavoastră!”, a spus Iulia Horghidan
Despre „Marele război”, pe scurt
Deși poveștile acestea despre femei care clocesc ouă la subsuoară, descântă, leagă cununii sau înfig țepușe în cioate îmbrăcate sunt încă transmise prin viu grai în satele Bucovinei, sunt mult mai greu de digerat, fie că crezi sau nu în astfel de vrăjitorii, decât dacă le citești în paginile „Marelui Război”.
Și asta pentru că autorul atribuie calități umane atât Morții, cât și Diavolului însuși. Vedem astfel o Moarte miloasă, care nu se îndură să îl lase pe micul drăcușor în voia sorții, ci decide să îl ajute, și un drăcușor speriat, plângăcios, care are nevoie de o mamă. Aceste asemănări dintre cele două figuri întunecate și oameni, nu doar că fac lectura mai ușor de digerat, ci o transformă în ceva plăcut, pe alocuri chiar amuzant.
De asemenea, faptul că autorul plasează acțiunea în spații reale, cunoscute din județul Suceava, dar și faptul că o presară cu evenimente „adevărate” derulate în trecutul recent, fac ca povestea în sine să pară reală și de actualitate. De fapt, cine știe, poate personajele chiar pot fi asemănate cu persoane reale. Pură întâmplare!
Un alt aspect demn de menționat este acela că autorul inserează și pasaje prin care îndeamnă la educație, pentru ca mai apoi să descrie cum aceasta te face să-ți schimbi comportamentul, dar și percepția asupra diferitelor situații. De exemplu, dacă la început Chirică nu știa semnificația unor cuvinte, pe parcursul cărții aflăm că micul drăcușor era deja școlit, știa să trieze informațiile și, mai mult decât atât, să le selecteze pe cele importante.
Finalul Marelui Război este neașteptat, însă fiecare cititor trebuie să îl descopere pentru a-și putea forma propria părere despre volumul semnat de Neculai Roșca.
Începând cu săptămâna 16 – 20 septembrie, „Marele război” va putea fi găsit în Librăriile Alexandria, Lidana și Cărturești.
Lasa un raspuns