Klaus Iohannis a demisionat din funcţie, fiind primul şef de stat care pleacă astfel de la Palatul Cotroceni. Anunţul a fost făcut de preşedinte, chiar înainte ca partidele de opoziţie să pregătească cel de-al treilea demers pentru suspendarea sa. 

„Astăzi, în Parlamentul României s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui.

Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui.

Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.

În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.

În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.

Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte ale României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a anunţat Klaus Iohannis.

Suspendarea lui Klaus Iohannis a ajuns la a treia încercare. Partidele din Opoziţie au depus pentru a treia oară semnăturile necesare şi aşteaptă ca iniţiativa să ajungă la vot în plenul reunit. O decizie urma să fie luată la începutul săptămânii viitoare, într-o şedinţă a conducerii Parlamentului. Partidele din Coaliţie au blocat, până acum, de două ori procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis. Liderii puterii au invocat motive tehnice, motive de procedură care au dus, în cele din urmă, la blocarea propunerii de suspendare, în şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului. Din acest motiv, propunerea nu a ajuns la vot în plenul Parlamentului. 

Ce pierde Klaus Iohannis prin demisie

Prin demsia şefului de stat, care este fără precedent în România, Klaus Iohannis nu pierde din beneficiile unui fost preşedinte. Şi asta pentru că şi-a dus ambele mandate până la capăt. 

Astfel, Klaus Iohannis își păstrează o parte din beneficiile pe care le-a avut pe timpul mandatului, mai puțin puterea. Primeşte în schimb bani, angajați la cabinet, pază și protecție, control medical complet și, nu în ultimul rând, o locuință de serviciu, scrie observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.