Vineri, 14 martie a.c., Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, a organizat concursul „Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”. Participanții au fost elevi de la nouă licee din județele Suceava, Neamț și Botoșani, organizați în 26 de echipe, care au pregătit 32 de preparate de bază și deserturi. Concursul a avut ca scop implicarea liceenilor în activități educative și creative, axate pe alimentația sănătoasă și nutriție, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra competențele, de a dezvolta încrederea în propriile abilități, de a interacționa și socializa cu elevi din alte instituții de învățământ, precum și de a explora perspectivele unei potențiale cariere în industria alimentară.

La categoria preparat de bază, câștigătorii locului I au fost elevii Mehedeniuc Maria și Anghi Matei – coordonați de prof. Moloci Cristina și prof. Schipor Nicoleta, de la Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți, cu produsul Sarmale de post cu crupe. Pe locul al II-lea s-a clasat elevul Sîsîiac Andrei Ionuț, coordonat de prof. Fecioara Oana Maria, de la Liceul ,, Dimitrie Cantemir” Darabani, cu produsul Pârjoale moldovenești în crustă de cataif, piure de cartofi cu morcov și sos de hribi, iar pe locul al III-lea s-au situat elevii Daniciuc Elena Cristina, Vasiliu Daria Elena și Agapie Cristian Marius, coordonați de prof. Toboșaru Cristina, de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț, cu produsul Muşchiuleţ de porc cu sos pesto cu leurdă.

La categoria desert, câștigătoarea locului I a fost eleva Manciuc Marcela, coordonată de prof. Țîcșa Adriana, de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, cu produsul Colivă Dubai. Pe locul al II-lea s-au elevii Furtună Andreea și Nearcu  Denisa Bianca, coordonați de Tomniuc Oana Florina, de la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, cu produsul Dumbrăvița cake, iar pe locul al III-lea s-au situat elevii Oana Butucel și Anda-Maria Rodinciuc, coordonați de prof. Lupan Lăcrămioara Cristina, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cu produsul Papanași la cuptor cu mouse de iaurt și sos de fructe de pădure

Juriul competiției a fost format din: Director executiv Claudia Elena Gogu – Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, Camelia Alexandru – specialist Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, ing. Ana Ciubotărița – Natur Grup Integral SRL, ing. Alexandru Fîrcal – Casa Danilevici și șef lucr. dr. ing. Ancuța Elena Prisacaru – Facultatea de Inginerie Alimentară Suceava

Scopul concursului:

  • dezvoltarea competențelor elevilor în pregătirea unor produse sănătoase;
  • valorificarea și transmiterea cunoștințelor despre cultură, tradiții și gastronomie de către elevi și profesori;
  • integrarea bunelor practici educaționale în obținerea unor alimente tradiționale și moderne. 
  • evidențierea diversității stilurilor alimentare;
  • adoptarea unor obiceiuri sănătoase de către adolescenți;
  • alinierea la standardele europene în ceea ce privește igiena, sustenabilitatea, respectarea principiului sezonalității, protecția mediului;
  • explorarea dimensiunilor artistice și științifice ale domeniului alimentar/gastronomic.

Obiectivele concursului:

  • Investigarea și valorificarea obiceiurilor gastronomice din diverse regiuni geografice ale țării, prin prezentarea unor preparate tradiționale într-o expoziție tematică.
  • Promovarea și diseminarea rezultatelor concursului în rândul școlilor participante respectiv în rândul comunității locale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.