Marţi, 13 mai, sediile inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/subunităţilor de intervenţie locale şi ale municipiului Bucureşti îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei, vizualizând şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare.

Totodată, în zonele cu public numeros vor fi organizate puncte de informare preventivă şi exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor medical de urgenţă.

Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.

Anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele imense, acestea produc şi aproape 700 victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinţe sunt coşul de fum defect sau necurăţat – 31%, instalaţii electrice defecte sau improvizate – 21%, fumatul şi focul deschis -14% şi mijloacele de încălzire – 13%.

IGSU a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranţă”, ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare, menite să conştientizeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii proactive în rândul comunităţii, în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.

În baza acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel naţional campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” şi „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi, la finalul anului 2013, au iniţiat o nouă acţiune preventivă, sub denumirea „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!”.

De Ziua Informării Preventive, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava îşi va „deschide porţile”, între orele 10:00-14:00, la sediile tuturor subunităţilor din judeţ, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Siret, Solca şi Vicovu de Sus. Sunt aşteptate toate persoanele interesate pentru a se familiariza cu specificul profesiei pompierilor, vizualizând şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare.

Tot marţi, 13 mai, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, pompierii militari vor desfăşura un exerciţiu de evacuare şi vor prezenta o autospecială de stingere a incendiilor din cadrul Detaşamentului Suceava.

De asemenea, vor fi organizate puncte de informare preventivă în zonele cu public numeros, respectiv „Iulius Mall” Suceava, „Shopping City” Suceava, „Galeria Real” Şcheia, „Lidl” Câmpulung Moldovenesc şi „Penny Market” Vatra Dornei, unde pompierii şi reprezentanţii E.ON România vor împărţi pliante cu informaţii utile, sub egida campaniilor care se desfăşoară la nivel naţional.

Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.