Într-un act normativ publicat de Monitorul Oficial se prevede că noile tichete de vacanță vor fi emise online de la 1 ianuarie 2015. Mai exact, conform reglementărilor aplicabile din luna iulie, angajații din mediul privat, dar și cel bugetar, vor primi în locul tichetelor de vacanță, vouchere de vacanță cu o valoare de maximum șase salarii minime brute.

Această schimbare este prevăzută în legea cu numărul 94/2014, pentru aprobarea OUG nr.8/2009.

De asemenea, angajatorii care doresc să încadreze personal prin încheierea unui contract individual de muncă, precum și instituțiile publice, regiile autonome, societățile la care statul este acționar unic sau acționar majoritar, societățile și companiile naționale, vor acorda salariaților vouchere de vacanță echivalente a șase salarii de bază minime brute pe țară.

Având în vedere că salariul minim brut pe țară este de 900 de lei de la 1 iulie, angajații vor putea primi vouchere în valoare de maximum 5.400 de lei.

În același document se prevede ca până la data de 31 decembrie 2014, voucherele de vacanță sunt emise de Ministerul Finanțelor, urmând ca de anul viitor acestea să fie acordate de Autoritatea Națională pentru Turism, voucherele de vacanță pentru acest an fiind valabile până la 31 decembrie 2014.

Trebuie menționat faptul că persoanele ce vor avea parte de voucherele de vacanță oferite de către angajatori, nu vor mai beneficia de prima de vacanță și nici de biletele de odihnă acordate în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Voucherele de vacanță vor fi emise online de la 1 ianuarie 2015, acestea fiind valabile numai în cazul în care vor avea scrise informațiile ce se regăseau și pe tichetele de vacanță: emitentul și datele sale de identificare, valoarea nominală a voucherului de vacanță, angajatorul și datele sale de identificare, numele, prenumele și codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanță, spațiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat și aplicării ștampilei unității afiliate, interdicția unității afiliate de a plăti diferența în bani dintre valoarea voucherului de vacanță și valoarea pachetului de servicii către utilizatorii voucherelor de vacanță și, nu în ultimul rând, perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanță.

Conform reglementărilor ce se aplică din 6 iulie, angajații vor putea achiziționa cu voucherele de vacanță diferite pachete turistice, de la toate unitățile turistice autorizate de către Autoritatea Națională pentru Turism. În același timp, persoanele ce vor utiliza voucherele de vacanță nu vor primi rest în bani în urma tranzacțiilor efectuate, în caz contrar aceștia vor fi sancționați cu amenzi ce pornesc de la 5 mii de lei și până la 10 mii de lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.