Într-un proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, se aduce la cunoștință că părinții care au încasat indemnizație de creștere a copilului în urma unui calcul greșit realizat de angajații Agențiel Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, ar putea fi scutiți de la plata datoriilor către stat.

Indemnizația pentru creșterea copilului, prevăzută de OUG nr. 111/2010, este de fapt o manieră de a acorda sprijin financiar familiilor care aduc pe lume unul sau mai mulți copii. Suma în cauză este acordată doar în perioada în care persoana îndreptățită își întrerupe activitatea profesională și intră în concediul de maternitate. Indemnizația reprezintă 85% din media veniturilor obținute în ultimele 12 luni, valoare stabilită încă de la finalul anului 2012 de Legea nr. 166/2012.

Mai trebuie precizat faptul că persoanele care beneficiază de acest ajutor din partea statului nu au voie să realizeze alte venituri din salarii, din activități independente sau din activități agricole supuse impozitului pe venit, conform Codului Fiscal. Cu toate acestea, se pare că mai mulți părinți au primit indemnizația de creștere a copilului fără a avea acest drept. Prin urmare, aceste persoane sunt datoare statului, ceea ce înseamnă că banii primiți necuvenit ar trebui să fie returnați statului. Și totuși, autoritățile centrale vor scuti de la plată o parte dintre părinți, în acest scop Ministerul Muncii lansând un proiect de lege în dezbatere publică.

„Debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina persoanelor care au beneficiat până la data intrării în vigoare a prezentei legi sau beneficiază la data intrării în vigoare de indemnizația pentru creșterea copilului/stimulentul, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a stabilirii unui cuantum eronat al indemnizației pe baza documentelor prezentate, se scutesc de la plata acestora”, se arată în documentul lansat în dezbatere publică.

Nu vor fi însă scutite de la plată persoanele care nu au respectat legea, cele care au declarat date neconforme realității sau au ascuns anumite informații, aceste prevederi aplicându-se și pentru părinții care au primit stimulent de inserție.
Această propunere se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, însă dezbaterile asupra acestor reglementări vor avea loc cel mai probabil în toamnă, când parlamentarii se vor reîntoarce din vacanță.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.