Plenul Senatului, reunit ieri, 25 august, în sesiune extraordinară, a aprobat proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori. Astfel, cererea președintelui de reexaminare a proiectului de act normativ a fost respinsă. Documentul urmează să fie trimis spre aprobare și Camerei Deputaților, care este for decizional.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina de internet a Senatului, camera a adoptat luni, în sesiunea extraordinară, proiectul de lege privind reducerea CAS.

Înainte de vot, membrii Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piața de capital din Senat au hotărât cu unanimitate de voturi să respingă cererea de reexaminare a președintelui Traian Băsescu și în consecință să adopte raport de admitere asupra proiectului de act normativ. Astfel, comisia a supus Senatului documentul pentru dezbatere, care a fost aprobat.

Inițial, ședința Senatului a fost programată pentru 18 august, însă Biroul permanent al Senatului a decis să o amâne pentru 25 august.

Convocarea Senatului în sesiunea extraordinară vine în contextul în care surse parlamentare au declarat recent pentru agenția de presă Mediafax că pe 25 și 26 august Senatul și Camera Deputaților se vor reuni în sesiune extraordinară, pentru a reexamina proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori.

Sursele citate au arătat că s-a ajuns la un acord între partidele parlamentare pentru convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară la sfârșitul lunii august, în contextul solicitării avansate în acest sens de opoziție, respectiv de PNL și PDL.

Președintele Traian Băsescu a trimis pe 23 iulie 20014 initiațiva legislativă privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori în Parlament, solicitând reexaminarea acesteia.

„Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcție de condițiile de muncă, pentru contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul bugetului asigurărilor sociale va crește cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,86 de miliarde de lei în 2015 și 5,56 de miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii pentru anul 2015, dacă ținem cont și de indexările obligatorii conform legii”.

În prezent, Codul fiscal prevede că pentru sistemul public de pensii, cotele contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) sunt 31,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator, 36,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care, 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator și 41,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 30,8% pentru contribuția datorată de angajator.

Aceste valori ar putea fi modificate prin proiectul de lege. Astfel, potrivit noilor reglementări, cotele CAS se vor reduce față de actualele valori cu cinci puncte procentuale la angajator, după cum urmează: 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și15,8% pentru contribuția datorată de angajator; 31,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator; 36,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator.

Noile valori ale CAS ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2014.

Noile reguli ar trebui să reducă sarcina fiscală a angajatorilor, determinându-i pe cei care angajează fără forme legale să renunțe la acest lucru și să creeze noi locuri de muncă.

Scăderea cotelor contribuțiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale va însemna pentru angajatori diminuarea cheltuielilor cu salariile angajaților. Astfel, aceștia ar putea economisi minimum 40 de lei. În condiții normale de muncă, pentru un salariu minim brut de 900 de lei acordat unui angajat, firmele ar putea plăti din octombrie la sistemul public de pensii o contribuție de 142 lei, față de 182 de lei cât achita de la începutul lunii iulie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.