Calendarul convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012 prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018. În cazul în care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, termenul va fi prelungit până în 2021, pentru populaţie.
Calendarul de liberalizare presupune mai multe creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă. Deocamdată, aplicarea calendarului este suspendată din cauza unor neînţelegeri între două entităţi ale Comisiei Europene cu privire la dreptul consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din producţia internă, mai ieftine faţă de cele importate din Rusia. Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, creşterea de preţ programată pentru 1 octombrie este anulată.
Departamentul pentru Energie a lansat luni, 01 septembrie, o dezbatere publică pe tema preţului gazelor destinate populaţiei şi aşteaptă opinii până în 15 septembrie. Potrivit documentului prezentat de instituţie, aplicarea calendarului vine în contradicţie cu tendinţa de scădere a preţului gazelor naturale constatată la nivel regional, coroborată cu stagnarea câştigurilor salariale nominale medii nete ale populaţiei.
În perioada decembrie 2012 – iunie 2014, câştigul salarial mediu net lunar, exprimat în termeni nominali, a scăzut cu 0,59%, în timp ce, în acelaşi interval, preţul gazelor livrate populaţiei a crescut cu 15,82%. Totodată, preţul gazelor produse intern a crescut în perioada analizată cu 16,63%. Comunicatul Departamentului pentru Energie arată că dacă nu va fi modificat calendarul de liberalizare pentru populaţie, preţul gazelor destinate consumului populaţiei va creşte cu 40,11% în perioada octombrie 2014 – iulie 2016.
Departamentul pentru Energie arată că în ultimii doi ani, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat tarifele pentru transportul, înmagazinarea şi distribuţia gazelor cu 103,75%, 54,79%, respectiv cu 35,43%. De asemenea, instituţia afirmă că procentul de 20% din producţia internă de gaze, pe care producătorii sunt obligaţi să le liciteze pe bursele de gaze, nu este îndeajuns de mare pentru ca piaţa gazelor să fie lichidă.
La firme, liberalizarea e deja încheiată. Pentru firmele care primesc gaze în sistem reglementat, aceste tarife sunt aprobate de tot de către ANRE. Totodată, Nicolescu afirma în luna mai că procesul de convergenţă a preţurilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat şi nu mai este necesar să fie majorate preţurile, aşa cum erau angajamentele faţă de FMI şi CE.
România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin intermediarii agreaţi de Gazprom, respectiv Wintershall şi Imex Oil, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern. Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici, care cumpără gaze la preţ reglementat.
Departamentul pentru Energie propune o reglementare a conflictelor de interese din cadrul ANRE. El propune ca angajaţii ANRE să nu aibă companii care activează în domeniul gazier sau să aibă contracte cu jucătorii din sector.
sursa: adevarul.ro
Lasa un raspuns