Deputatul PDL, prof. univ. Sanda-Maria Ardeleanu, a salutat semnarea de către Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi directorul Institutului Francez din România, Stanislas Pierret, a Convenţiei de colaborare privind promovarea limbii franceze, document care devine valabil începând chiar cu acest nou an școlar, 2014-2015, pentru o perioadă de patru ani.

Potrivit Convenției, MEN se angajează să susţină şi să încurajeze participarea unităţilor de învăţământ la acţiunile şi evenimentele propuse de Institutul Francez, să faciliteze activităţile prin care se promovează studiul limbii franceze în învăţământul preşcolar şi să încurajeze proiectele comune care vizează studiul limbii franceze pe parcursul educaţional al elevilor. Se mai stipulează că MEN va recunoaşte DELF A1 şi DALF A2 ca atestate de competenţe lingvistice pentru clasa a V-a, respectiv clasa a XI-a, în învăţământul intensiv şi bilingv. Alături de Institutul Francez, MEN va susţine financiar, în măsura posibilităţilor, programele de formare continuă a cadrelor didactice şi acţiunile de promovare a limbii franceze şi a francofoniei în învăţământul preuniversitar.

La rândul său, Institutul Francez se angajează să susţină acţiunile de promovare a Francofoniei organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale: olimpiade naţionale şi internaţionale, concursuri şcolare, tabere de vară etc. Institutul va continua cooperarea cu MEN pentru formarea continuă a cadrelor didactice, inclusiv din şcolile primare şi grădiniţele unde se predă limba franceză. De asemenea, Institutul va organiza, prin centrele sale regionale, cursuri opţionale de pregătire şi sesiuni de examene DELF-DALF în centrele delocalizate din cadrul instituţiilor şcolare şi va asigura formarea, în regim de gratuitate, pentru atestarea cadrelor didactice care doresc să facă parte din comisiile de evaluare pentru examenele DELF-DALF.

„Consider că această recunoaștere de colaborare între cele două instituții vine în mod natural și este un răspuns la nenumăratele acțiuni întreprinse în România, inclusiv la Suceava, și amintesc aici vizita de studiu a celor 23 de membri ai Delegațiilor Parlamentelor Europene la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, cu scopul de oferi limbii franceze contextul instituțional de care este nevoie pentru a se dezvolta în favoarea tinerilor noștri. Cu această ocazie, mi-am exprimat o dată în plus susținerea fermă pentru valorile Francofoniei în contextul tradiției din școlile, cultura și civilizația românească”, a declarat deputatul PDL.

Ardeleanu a susținut acest demers în martie 2014, la Casa Prieteniei din Suceava, atunci când a cerut o soluție ca limba franceză să redevină prima limbă de studiu în școlile din ţările din Europa Centrală şi de Est, succesiv cu limba engleză. „Făceam atunci un apel pentru demararea de negocieri între instituţiile francofone, între factorii care pot influenţa realitatea francofonă din Europa Centrală şi de Est şi ministerele educaţiei din ţările din această zonă și iată că astăzi aceste negocieri se concretizează deja”, a adăugat Ardeleanu.

Tot în acest context, al sprijinirii Francofoniei românești, a fost demarat proiectul cultural intitulat FRANCOFONIA ROMÂNEASCĂ RESTITUTIO, care a generat deschiderea colecției de carte „Intelectuali români de expresie franceză”, la Casa Editorială „Demiurg” din Iași. Acest proiect se desfășoară sub patronajul Centrului de cercetare Analiza Discursului (CADISS) de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și al Alianței Civilizațiilor ONU (Programul ACONU pentru 2014-2016 fiind lansat de Ministerul Afacerilor Externe, având girul Guvernului României). Scopul acestui proiect este de a reda culturii românești texte necunoscute sau quasi cunoscute, dar indispensabile pentru întregirea patrimoniului nostru cultural, scrise de personalități românești francofone și francofile.

În perioada 27 septembrie – 1 octombrie, va avea loc, la Varșovia, cea de-a XXVII-a Sesiune a Adunării Regionale Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei-APF.

„Voi prezenta, în calitate de Președinte a Delegaţiei Parlamentului României la APF, acești pași concreți făcuți pentru susținerea Francofoniei românești, în cadrul dezbaterii: Aspecte practice ale Francofoniei. Provocările din viața cotidiană ale Francofoniei, în țările în care franceza nu este limbă oficială”, a anunțat Sanda-Maria Ardeleanu, deputat PDL.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.