Curtea Constituțională a României va judeca, în 16 septembrie, o excepție de neconstituționalitate de care atârnă soarta lui Daniel Morar în CCR.

AMR a cerut în instanță anularea Decretului prezidențial privind numirea fostului șef DNA Daniel Morar în funcția de judecător al Curții Constituționale. AMR susține că „Daniel Marius Morar nu îndeplinește condiția de legalitate a înaltei competențe profesionale.”

Dosarul este pe rolul Curții de Apel București. Traian Băsescu și Administrația Prezidențială sunt părți în proces.

În replică, Administrația Prezidențială a ridicat o excepție de neconstituționalitate, în care reclamă faptul că numirile de judecători CCR făcute de Parlament nu sunt atacabile, în timp ce Decretele prezidențiale pot fi invalidate de instanțe. Această excepție se va judeca în 16 septembrie, la CCR.

Ce îi reproșează AMR lui Morar (sursa: luju.ro):

„Sunt astfel de notorietate publică trei cazuri în care domnia sa, ca procuror, a încălcat grav normele juridice internaționale convenționale (care sunt direct aplicabile în ordinea juridică națională) și, prin aceasta, dispozițiile constituționale referitoare la raporturile dintre dreptul național și dreptul internațional. Avem în vedere cauza Liviu CIUPE (arestat și trimis în judecată nelegal, fiind ulterior achitat și obținând despăgubiri de la instanțele naționale), cauza Viorel BURZO (arestat și interceptat ambiental ilegal, aspecte constatate printr-o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului) și cauza Corneliu BÎRSAN (căruia i-a fost negată imunitatea și față de care s-au trimis informații false în actele adresate Curții Europene a Drepturilor Omului și semnate de domnul Daniel Marius Morar, aspecte constatate în decizia Curții Europene a Drepturilor Omului și în scrisoarea transmisă șefului Misiunii permanente a României pe lângă Consiliul Europei).

Aceste eșecuri profesionale și abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoaștere a normelor juridice internaționale convenționale direct aplicabile în dreptul intern român și a Constituției României, prin urmare domnia sa nu îndeplinește condiția de legalitate a numirii sale ca judecător la Curtea Constituțională, constând în înalta competență profesională.

În concluzie, actul administrativ atacat este fundamental nelegal, violând condiția constituțională și legală de numire în funcția de judecător al Curții Constituționale a unei persoane cu o înaltă competență profesională.

Extras din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR:

Art.61. – (3) Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

sursa:stiripesurse.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.