Într-un text publicat pe blogul personal, jurnalistul Ion Cristoiu pune o întrebare-cheie privind discursul politic al lui Traian Băsescu, după ce Elena Udrea a fost eliberată din arest preventiv.

Jurnalistul se întreabă cum va reacționa Băsescu, care până acum a fost un critic al modalității de a acționa a procurorilor, care ar fi abuzat de măsura arestului preventiv, în urma eliberării Elenei Udrea.

Acesta face trimitere la un text mai vechi al său, când amintea că adevăratul examen al lui Traian Băsescu va avea loc în acest moment al eliberării Elenei Udrea, petrecut joi, susținând că a crezut că Băsescu a purtat această luptă doar pentru a putea rămâne în prim-planul politicii, dar că există și posiblitatea ca această campanie a lui Băsescu ar putea cauzată de ținerea Elenei Udrea în arestul preventiv.
”Cruciada împotriva abuzurilor Justiției pare a fi declanșată de cele ce i se întîmplă Elenei Udrea. Oricît ar părea de ciudat, tema luptei împotriva abuzurilor comise de Justiție poate fi o temă de răsunet pentru Traian Băsescu. Marele examen pentru Traian Băsescu va fi cînd Elena Udrea va fi eliberată din arestul preventiv și nu va mai fi victima evidentelor abuzuri. Dacă Traian Băsescu nu-și continuă cruciada de acum impresia de revoltă ivită exclusiv din motive personale va fi devastatoare pentru fostul președinte”, a amintit jurnalistul că a scris pe 14 aprilie.
În urma eliberării Elenei Udrea, fostul șef al statului a postat pe Facebook un mesaj virulent la adresa parlamentarilor care vor să modifice art.223, alin. 2 al Codului Penal de Procedură, în sensul în care arestarea preventivă să nu se efectueze doar în baza unor ”suspiciuni rezonabile”. Traian Băsescu i-a numit imbecili pe acești susținători, formulând un argument ”halucinant”, în opinia jurnalistului.

”Eu, ca om politic, susţin că formularea actuală trebuie să rămînă pentru că dă un spectru foarte larg de apreciere judecătorului”.

”Cum adică, judecătorul trebuie să aibă prin lege un spectru larg de apreciere dacă să aresteze preventiv sau nu pe cineva? Noi credem că, dimpotrivă, mai ales cînd e vorba de lipsirea cuiva de libertate, legea nu trebuie să lase judecătorului spațiu de apreciere, pentru că asta înseamnă a-i da judecătorului – un om, în definitiv – dreptul de aresta după cum vor mușchii lui. Păi dacă-i vorba, stimate domnule președinte, să-l lăsăm pe judecător să aprecieze, de ce să mai facem legi?”, a argumentat jurnalistul, la rândul său. Judecătorii sunt și ei oameni, deci supuși greșelii, motiv pentru care Cristoiu susține ”în continuare că responsabilitatea pentru abuzul de arestări preventive nu aparține nici procurorilor DNA, nici judecătorilor, ci acestui aliniat 2 al articolului 223 al noului Cod de procedură penală”.

Ion Cristoiu lansează și două posibile explicații pentru recenta ieșire publică a lui Traian Băsescu: apărarea Codului Penal pe care l-a susținut în timpul mandatului său sau renunțarea la campania împotriva „binomului” DNA-SRI.

„E vorba de Codul din care-și face un motiv de mîndrie în ce privește mandatele sale. E vorba de renunțarea la campania împotriva Binomului SRI- DNA odată ce Elena Udrea nu mai e în arest preventiv”, scrie Ion Cristoiu pe blogul personal.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.