Liceul Tehnologic Cajvana a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute a V-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Armonie prin joc şi cânt, port şi cuvânt” printre organizatori numărându-se și G.P.N. Nr.1 Cajvana și Liceul Teoretic “Pan Halippa” Edineț, din Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Orașului Cajvana, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Asociația “Vatra Satului” și Parohia “Sf. Mihail și Gavril ” din Cajvana.
Lucrările simpozionului au fost deschise de directorul coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana, prof. Robu Nicolae. Un cuvânt de bun venit au transmis invitaţilor şi primarul orașului Cajvana, domnul Tomăscu Gheorghe precum și profesorul Ciotu Iulian, directorul adjunct al liceului gazdă.
Şi în acest an evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi de marcă: conf. univ dr. Florin Pintescu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava și directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, din cadrul Centrului Cultural Bucovina, domnul Călin Brăteanu.
Despre importanţa simpozionului a vorbit conferenţiarul universitar dr. Florin Pintescu, de la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava. El a precizat că continuitatea acestui eveniment se datorează eforturilor unor inimoşi profesori, între care se regăsesc domnii directori Robu Nicolae, respectiv, Ciotu Iulian.
„Acest simpozion înseamnă mult atât pentru noi, cei din mediul universitar. Suntem bucuroşi să participăm pentru a vedea cum foştii noştri studenţi au devenit dascăli apreciaţi” a afirmat Florin Pintescu.
Prezent în fiecare an la această manifestare, Călin Brăteanu s-a arătat mulțumit de continuitatea desfășurării acestui simpozion, considerând necesară implementarea tradițiilor și obiceiu¬rilor în educarea elevilor. „Așa cum nu poate fi vorba despre viitor dacă nu ai trecut, tot așa nu poți vorbi despre un popor, dacă nu îi cunoști creația populară și folclorul care îi umple sufletul”.
Simpozionul a avut ca temă în acest an “ Magia naturii în casele românilor”, iar scopul acestei ample activități a fost promovarea unui set de valori fundamentale care pot fi adoptate de cadrele didactice și elevi pentru o educație inclusivă de calitate. Simpozionul a avut trei secţiuni: I. Natura sursă de inspiraţiei – referate și lucrări. II. Prezentări: a. Florile în viaţa noastră; b. Ecoul naturii în inima românului, III. Flori din suflet pentru suflet – creaţii artistice.
După momentul festiv dedicat deschiderii simpozionului, au urmat sesiunile de comunicări, un adevărat maraton, cu prezentări ale participanţilor, atât cadre didactice cât și elevi. Comunicările din secțiunea I, referate, intitulată “Natura-sursă de inspirație”, au fost moderate de prof. înv. primar Tomuț Cristina, iar domnul director Călin Brăteanu a fost moderatorul comunicărilor din cadrul secțiunii a II-a , a prezentărilor PPT.
Reprezentantul Centrului Cultural Bucovina, domnul director Călin Brăteanu, a rămas impresionat de frumusețea și varietatea costumului popular, care a fost îmbrăcat cu această ocazie atât de elevi cât și de cadre didactice. În “prezentarea magnifică a dumnealui”, după cum a numit-o domnul Pintescu, a evidențiat în fiecare ținută elementele decorative, motivele florale, precum și originalitatea, valoarea, frumuseţea şi particularităţile acestei ținute.
Tot sâmbătă, 23 mai, s-a desfășurat și concursul de fotbal „Cupa Stejarul”, organizat în cadrul simpozionului internaţional, ediţia a III-a. La competiţia sportivă au participat echipe de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, Liceul Tehnologic “Nicanor Moroșan , Pârteștii de Jos, Şcoala Gimnazială din Pârteştii de Sus, Şcoala Gimnazială „Simion Tăutu” din Comăneşti, Şcoala Gimnazială din Bălcăuți și Liceul Tehnologic Cajvana. Echipele participante, formate din elevi din clasele V-VIII, au fost însoţite de profesorii de educaţie fizică Ovidiu Buburuzan (Solca), Vasile Ursanu (Arbore), Marcel Sahlean (Pârteştii de Sus), Sorin Sofian (Comăneşti) , precum și de catedra de educație fizică a școlii gazdă ( prof. Grigorean Andrei, prof. Savu Nicolae, prof. Gurău Grigoraș, prof. Mirela Solcan ) . Locul I a fost obţinut de echipa Liceului Tehnologic Cajvana . Participanții au primit diplome, medalii , cupe, precum și tricouri.
Simpozionul internațional organizat la Cajvana a fost, din nou, un bun prilej de reafirmare a identității. Este demn de remarcat exemplul autorităților locale din Cajvana care, sprijină păstrarea și ducerea mai departe a tradițiilor și obiceiurilor populare, dar și cel al cadrelor didactice de la instituțiile de învățământ din localitate, care au reușit să organizeze un eveniment cultural de excepție, din toate punctele de vedere.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.