Potrivit proiectului legislativ, vechimea de parlamentar ar putea deveni vechime în muncă cu condiţia ca alesul să activeze într-o comisie cu acelaşi profil precum meseria sa. Astfel, creşterea vechimii în muncă i-ar ajuta pe aleşi să se pensioneze mai repede sau să obţină o pensie de la stat mai mare.
Unul dintre iniţiatori susţine însă că, de fapt, vechimea nu are efecte asupra pensiei pe care o vor primi de la stat.
Iată schimbul de replici dintre senatorul PSD Sorin Bota și consilierul guvernamental pe legislația muncii, Marius Nițu.
„Înseamnă pur şi simplu că poţi să-ţi echivalezi acea activitate profesională în Comisie în domeniul tău”, susţine senatorul PSD Sorin Bota.
Consilierul guvernamental pe legislaţia muncii Marius Niţu îl contrazice pe senator.
„Pensia din sistemul public de pensii depinde de două variabile. Depinde de contribuţia la acel sistem public de pensii care e în funcţie de leafa pe care ai avut o când ai fost angajat şi depinde de durata contribuţiei, care e VECHIMEA. Deci implicit acea pensie, pensia publică, va fi puţin mai mare, nu mult, dar va fi mai mare dacă se ia în considerare şi vechimea în Parlament”, a explicat Marius Niţu.
Totodată, Sorin Bota a declarat că se interpretează greșit inițiativa.
„Cred ca se reinterpreteaza gresit initiativa. E vorba de echivalarea profesionala pe care azi legea o prevede fara sa o detalieze referitor la munca prestata de un parlamentar in comisia de specialitate, iar daca in decursul carierei personale ai nevoie de o vechime intr-un anumit domeniu de activitate, nimeni si nu exista nicio reglementare exacta, sub ce forma vechimea pe perioada de parlamentar e echivalata ca sa ocupi o functie. De aici si pana la pensii este o cale de la pamant la luna si mai departe. Nu. (n.r- intrebat daca vechimea inseamna mai multi bani la pensie). E pur si simplu sa echivalezi acea experienta profesionala„, a declarat Sorin Bota.
„Eu in viata mea nu am auzit in domeniul agricol sa ti se solicite 20 de ani in domeniu. In al doilea rand, cand domnul Bota va iesi la pensie va primi 2 tipuri de pensie – indemnizatia dupa un mandat, doua de parlamentar care ajunge la 4000 de lei si pensia din sistemul de pensii si acestea doua se vor insuma. Pensia din sistemul public depinde de cuantumul salariului, de contributia la acest sistem public de pnesii, si depinde de durata contributiei, care e vechimea. Implicit acea pensie, publica, va fi un pic mai mare daca se ia in considerare si vechimea din Parlament”, a replicat Marius Nițu.
„Dupa rationamentul dumneavoastra, sa inteleg sa nu fie inclusi intr-o pensie?”, a fost intrebarea senatorului PSD Sorin Bota.
„Indemnizatia dumneavoastra de parlamentar nu este purtatoare de contributii sociale”, a raspuns Nițu.
„Ba e purtatoare”, a replicat senatorul PSD.
„Mai uitati-va odata”, a conchis Nițu.
Lasa un raspuns