Se stie ca vremea calda si secetoasa le prieste de minune capuselor. Insa municipalitatea suceveneana a demarat, inca de la inceputul lunii iunie, actiuni de stropire cu solutie impotriva capuselor, dar si a altor insecte, in parcurile sucevene, locurile de joaca si in mai toate spatiile verzi din municipiu.

Viceprimarul municipiului, Ovidiu Doroftei sustine ca pana in prezent nu au fost semnalate invazii ale capuselor in zonele de agrement din parcurile si spatiile de joaca ale Sucevei. Cea mai periculoasa boala care poate fi transmisa de capuse este maladia Lyme, care provoaca severe tulburari cardiace sau neurologice.
Muscaturile de capuse sunt, in general, nedureroase. Multi oameni chiar nu observa muscaturile acestora si nu vor vedea niciodata capusa. Capusele mici, cum ar fi capusa de caprioara, care transmite boala Lyme, este atat de mica incat este aproape nedetectabila.
Unele capuse sunt la fel de mici ca si punctul de la sfarsitul acestei propozitii. Totusi, exista unele simptome care pot sa apara, corelate cu prezenta capusei in sine. Ocazional, neurotoxina secretata cand capusa se fixeaza de gazda, desi poate fi insesizabila pentru unii oameni, poate provoca slabiciune musculara sau paralizie.
Timpul petrecut in are liber, in special in zonele impadurite sau cele acoperite cu iarba inalta, ar trebui sa fie insotit de un avertisment: atentie la capuse.
Totusi, paralizia care inhiba respiratia este rar manifestata. Actiunea simpla de scoatere a capusei opreste eliberarea de neurotoxina si de obicei, persoana in cauza se recupereaza rapid si complet. Muscatura in sine poate cauza simptome doar dupa ce cade capusa. Totusi, unele persoane pot observa roseata locala, mancarime, arsura si rareori durere intensa, locala inainte sau dupa ce cade capusa.
Manifestarile bolilor transmise de capuse debuteaza la cateva zile sau saptamani dupa muscatura de capusa. De aceea, medicii nu pot suspecta imediat o boala provocata de capuse. Este foarte important ca bolnavul sa ii transmita medicului suspiciunea sa legata de muscatura de capuse, de faptul ca a petrecut timp in aer liber (camping, drumetii, etc.), in zonele infestate de capuse (chiar daca nu-si aminteste ca l-ar fi muscat vreo capusa).
Dupa muscatura unei capuse, oamenii pot dezvolta oricare dintre urmatoarele simptome care pot fi provocate de agentii patogeni care se transmit in timpul muscaturii: febra; simptome asemanatoare gripei; amorteala; eruptii cutanate; slabiciune; durere si inflamatie a articulatiilor; palpitatii; scurtarea respiratiei; greata si varsaturi.
Tratament impotriva capuselor
Tratamentul din batrani impotriva muscaturii capuselor valabil pt oameni si pt animale, indiferent de stadiul in care este capusa, ori ca este doar o pata neagra ori deja umflata de sange ca un bob de fasole:
1. Daca s-a prins o capusa si ai in casa untura, acoper-o complet cu untura solida si dupa doua-trei minute se sufoca si se desprinde deoarece untura nu permite nici un strop de aer si capusa scoate capul din piele (daca nu s-adesprins inca, pui untura din nou).
2. Daca ai tinctura de iod, imbibi foarte bine un tampon de vata in tinctura si tii pe capusa cateva minute (3-4) si ea se va desprinde ( eventual mai picuri cativa stropi de tinctura pe tampon in timp ce il tii pe capusa). Atentie, nu iod simplu ci numai tinctura!Daca este adanc prinsa in piele, repeti operatiunea. Atunci cand o rupi fortat si ramane capul in piele, se produce infectia. Faceti asta si nu veti ajunge la doctor.
3. Daca vezi pe mana , picior etc. o insecta mica verde sau bruna cu o pozitie ciudata infipta sub piele faci urmatoarele. Un tampon de tifon bine inmuiat in acetona se tamponeaza insecta si in citeva minute cade singura. Se desinfecteaza bine cu iod si se spala bine mainile cu apa si sapun. Se unge locul cu alifie de galbenele cu propolis.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.