Una dintre principalele cauze ale evenimentelor rutiere, accidente sau tamponări este reprezentată de neacordarea de prioritate în trafic. De cele mai multe ori neacordarea priorităţii este cauzată de neatenţia în conducere sau evaluarea necorespunzătoare a parametrilor de distanţă şi timp.

Totuşi, în unele cazuri, având intenţii aparent bune, unii şoferi încearcă să ,,fluidizeze” traficul şi stabilesc ad hoc reguli proprii privind acordarea de prioritate. Însă, uneori, cei care apelează la astfel de practici de transpunere a legislaţiei rutiere sunt singurii care îşi înţeleg iniţiativa, ceilalţi participanţi la trafic fiind expuşi riscului de accident rutier. La data de 07.08.2015, ora 14.15, pe B-dul 1 Mai, din municipiul Suceava, un tânăr de 19 ani, din localitate, în timp ce conducea autoturismul, la intersecţia cu strada Mihai Viteazul, a efectuat virajul la stânga şi nu a acordat prioritate autoturismului condus regulamentar de un bărbat de 46 de ani, din comuna Ciprian Porumbescu, care circula din sens opus şi a intrat în coliziune cu acesta. Din accident a rezultat vătămarea corporală uşoară a unei femei de 47 de ani, din comuna Ciprian Porumbescu, pasageră în autoturismul care circula regulamentar.Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, li s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural. De precizat, că tânărul de 19 ani a ,,beneficiat” de clemenţa unui alt şofer care circula pe acelaşi sens de mers cu şoferul de 46 de ani, pe banda a doua de circulaţie. Şoferul ,,binevoitor” l-a semnalizat pe tânărul de 19 ani cu farurile pentru a-i acorda prioritate, deşi conform legislaţiei rutiere, tânărul de 19 ani trebuia să acorde prioritate. Mica înţelegere nu a fost sesizată şi de şoferul de 46 de ani din comuna Ciprian Porumbescu, care circula regulamentar pe prima bandă şi care a tamponat vehiculul condus de tânăr. Din fericire, urmările evenimentului nu au fost grave, însă recomandăm şoferilor să respecte legislaţia rutieră cu stricteţe pentru a nu pune în pericol vieţile lor şi a celorlalţi participanţi la trafic. De asemenea, atragem atenţia cu privire la situaţii în care persoane rău-intenţionate, care au prioritate în trafic , dând dovadă de un spirit ,,binevoitor” acordă prioritate vehiculului care schimbă direcţia de mers şi în ultima clipă îl tamponează intenţionat, solicitând ulterior sume de bani pentru înţelegeri amiabile. Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de practici, vă solicităm să daţi dovadă de responsabilitate în trafic, să evaluaţi cu atenţie toate situaţiile de trafic rutier şi să respectaţi cu stricteţe legea.

Poliția prezintă, încă o dată, câteva aspecte privind acordarea de prioritate pe drumurile publice:

Acordare a priorităţii – obligaţia oricărui participant la trafic de a nu-şi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să-şi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească.
Prioritate de trecere – dreptul unui participant la trafic de a trece înaintea celorlalţi participanţi la trafic cu care se intersectează, în conformitate cu prevederile legale privind circulaţia pe drumurile publice.
Prioritatea de trecere a vehiculelor, în circulaţia pe drumurile publice, poate fi conferită de semnificaţia mai multor elemente şi anume: indicatoare, marcaje, semnalele luminoase, semnalele poliţiştilor şi altor participanţi la trafic, precum şi prin intermediul regulii priorităţii de dreapta.
Astfel, are prioritate vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat indicatorul cu semnificaţia „Drum cu prioritate” ori „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers” sau care se apropie de o intersecţie unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Intersecţie cu un drum fără prioritate”.În ceea ce priveşte regula priorităţii de dreapta şi modul de aplicare al acesteia menţionăm că atunci când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie ( situaţia de egalitate ), vehiculul care vine din dreapta are prioritate de trecere.Când două vehicule se apropie simultan de o intersecţie, venind de pe drumuri publice pe care nu sunt instalate indicatoare de prioritate, vehiculele care vin din partea dreaptă au prioritate de trecere.Indiferent de tipul intersecţiei, in situaţii de egalitate, vehiculul care virează la stânga pierde prioritatea faţă de vehiculele cu care se intersectează, venind din sens opus.

Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni ( 4-5 puncte amendă ) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte amendă) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile nerespectarea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.