Explicaţia din DEX pentru INTEGRITÁTE este: „însușirea de a fi integru; cinste; probitate; incoruptibilitate”. Cuvântul „politician” – aşezat lângă cuvinte ca: „probitate”, „cinste”, „incoruptibilitate” – ar pica exact ca nuca în perete. Ar fi din alt film!

Citesc dintr-un recent comunicat al PNL despre Codul de integritate, un cod prin care se doreşte reunificarea legislaţiei privind incompatibilităţi şi conflict de interese. Şi se mai spune că “PNL consideră că este o datorie a întregii clase politice faţă de cetăţenii care îi aleg, să adopte un cod de integritate pentru funcţiile publice. PNL consideră că adoptarea unui Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice este necesară pentru încurajarea integritatii şi preventirea corupţiei, un cod general care să se refere la toate funcţiile publice – elective sau numite, locale sau naţionale care să privească şi regimul conflictelor de interese şi se referă la îndeplinirea cu integritate a unei funcţii publice”. În textul rezoluţiei PNL, subliniază că există 275 de acte normative cu privire la regimul incompatibilităţilor şi conflictelor de interese, din care 89 de legi, 42 de ordonanţe şi 144 hotărâri de guvern. Codul de Integritate ar urma să simplifice şi să unifice toate legislaţia, iar pentru Funcţiile Publice nu va restrânge incompatibilităţile şi nici sancţiunile în vigoare.

“Partidul Naţional Liberal consideră că adoptarea unui Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice este necesară pentru încurajarea integrităţii şi prevenirea corupţiei, un cod general care să se refere la toate funcţiile publice – elective sau numite, locale sau naţionale care să privească şi regimul conflictelor de interese şi se referă la îndeplinirea cu integritate a unei funcţii publice. PNL a constatat numărul mare de acte normative cu privire la regimul incompatibilităţilor şi conflictelor de interese, deci consideră că este obligaţia Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare, să asigure o legislaţie coerentă şi unitară, prin codificarea, într-un singur act normativ, a tuturor prevederilor referitoare la incompatibilităţi şi conflictele de interese” a declarat Alina Ghorghiu.

Agenția Națională de Integritate are sute de dosare privind: parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, consilieri judeţeni sau locali care se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese.

  • deputatul Ghervazen Longher şi mai mulţi primari din judeţul Suceava, cercetaţi şi judecaţi sau chiar condamnaţi

Şi în judeţul Suceava sunt multe cazuri de persoane care au fost sau sunt cercetate de A.N.I.. Este vorba de: parlamentari, primari, viceprimari sau consilieri locali. Este cunoscut cazul suceveanului Ghervazen Longher, deputatul minorităţii polone, care a fost condamnat la închisoare pentru conflict de interese. Ca urmare a unei sesizări depuse de A.N.I., Curtea Supremă l-a condamnat pe deputatul Ghervazen Longher, reprezentant în Parlament al minorităţii poloneze, la trei luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Asta după ce parlamentarul şi-a angajat ilegal fratele şi sora la Camera Deputaţilor. Un alt caz este cel al lui Săvel Botezatu. A.N.I. publica într-un raport că există indicii referitoare la posibila săvârşire de către Săvel Viorel Botezatu a infracţiunii de conflict de interese, întrucât în exercitarea atribuţiilor de serviciu ca primar în localitatea Udeşti, a avizat plata unor servicii de protocol, în valoare totală de 21.388,3 de lei către SC Udeşteana SRL, societate în cadrul căreia deţine calitatea de asociat unic, iar soţia acestuia, Elena Botezatu, exercită funcţia de administrator. Alt primar care a ajuns în rapoartele prin care ANI a constatat situaţia de conflict de interese este cel al comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc. Potrivit datelor A.N.I., Dumitru Corjuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, deoarece, în calitate de primar, a semnat dispoziţii prin care a numit-o pe nora sa în funcţia de secretar al primăriei, adică „o persoană care îi este afin de gradul I al persoanei evaluate”. Tot din Ipoteşti este verificat şi viceprimarul comunei, Augustin Tofan, în cazul acestuia fiind solicitate verificări cu privire la existenţa unei posibile situaţii de conflict de interese, deoarece a fost desemnat membru al Consiliului de Administraţie al Şcolii Ipoteşti, dar şi pentru că „a cumpărat din bani publici pentru primărie, marfă de la magazinul lui şi al soţiei sale”. Şi primarul comunei Dolheşti, Cătălin Darabă, a avut de-a face cu A.N.I. pentru că în calitatea sa de primar, şi-a angajat nora la primărie. Printre alte cazuri se află şi cel al primarului de Forăşti, Brăduţ Avrămia, despre care se spune că i-ar fi vândut soţiei sale o suprafaţă de teren din proprietatea comunei. Şi enumerarea continua.

În final, amintim şi proiectul de lege care prevede că o persoană declarată în conflict de interese sau incompatibilitate, să nu mai poată ocupa funcția respectivă, timp de 3 ani.  (

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.