Ajunși în mileniul trei, oamenii au întrebări la care pretenția Religiilor de a urma “cuvântul Domnului” nu mai este suficientă din moment ce se contrazic una pe alta. Vremea populațiilor ignorante, arondate teritorial unei anumite Biserici a dispărut de mai bine de 250 de ani dar Religiile au refuzat să se schimbe odată cu nivelul de cultură al credincioșilor și astfel au apărut religii de nișă, indiferent dacă bazate pe credințe precreștine ori pe necesitățile sau dorințele oamenilor. Culmea este că majoritatea celor creștine folosesc aceleași texte de bază ca și Catolicismul dar citând alte pasaje din ele decât o face acesta.
Religiile au avut foarte mult timp la îndemână pentru a-și rafina riturile și a introduce populațiilor păstorite de ele ideile subliminale care le mai țin încă în viață. În mileniul trei, atunci când tehnologia ne-a adus posibilitatea de a face noi înșine bună parte din minunile atribuite sfinților sau credinței în ei, numărul de lucruri care le permit Bisericilor să existe este din ce în ce mai mic. Misterele taxate de Biserica Ortodoxă devin din ce în ce mai lipsite de alt temei decât acela al necesității fiecăruia dintre noi de a crede în viitor. O altă parte a populației, moștenind ereditar o anumită reverență față de cei îmbrăcați în veșminte rituale, refuză să facă diferența dintre ceea ce spun respectivii și ceea ce fac. Conduși de un personaj controversat, Preafericitul Daniel, liderii BOR calcă în picioare democrația în tentativa de a continua să conducă destinele acestui popor după cum le dictează lor interesele. Ultima declarație a conducătorului Bisericii frizează însă iraționalul deoarece cere retrocedarea unor terenuri agricole, păduri și proprietăți care nu au aparținut niciodată BOR.
Trecând peste declarația că se va retrage de la conducerea BOR, pe motive de sănătate, după evenimentele de la Colectiv și lipsa sa totală de reacție legate de acestea, Patriarhul nu pare nici bolnav și nici retras pentru rugăciuni, am putea spune chiar din contra. Sunt foarte curios când, dacă vreodată, BOR își va cere scuze pentru exploatarea oamenilor acestui pământ și a robilor de pe moșiile “dăruite de bunăvoie” de boieri și domnitori care au legat de glie locuitorii satelor ca mai apoi să-i dăruiască Bisericii, ca pe vite, odată cu ele. Trebuie să spunem că, privit dinafara cercului său teocrat, Patriarhul Daniel este mult prea preocupat de averea Bisericii pentru a mai putea pretinde că reprezintă interesele lui Dumnezeu, din moment ce El nu pare capabil să-și ia în cer nimic din alocația de bani a Guvernului României și nici din donațiile primite de BOR în numele Lui.
Lasa un raspuns