Astăzi, 11 ianuarie, la ora 10, consilierii județeni suceveni se vor reuni din nou, în ședință extraordinară, în încercarea de a aproba proiectul de repartizare pe unități administrativ-teritoriale a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016 și estimările pentru 2017 – 2019.

Ședința se va relua, după ce vineri, 8 ianuarie aleșii județeni au respins propunerea venită din partea președintelui Consiliului Județean, Cătălin Ioan Nechifor, de repartizare pe localități a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016. Nechifor a propus ca din cele 114 comune orașe și municipii din județ, 11 să nu primească niciun leu. Liderul PSD al Consiului Județean a menționat că patru localități – Baia, Ilișești, Mitocul Dragomirnei și Mănăstirea Humorului, nu au răspuns solicitărilor Consiliului Județean, iar alte șapte – Bilca, Botoșana, Cîrlibaba, Iacobeni, Satu Mare și Vatra Moldoviței, nu au solicitat sume.
Imediat liderul de grup a consilierilor PNL din Consiliul Județean, Ilie Vasile, a propus ca cele 47 de primării cu datorii la SMID (Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor) să primească bani la echilibrarea bugetelor locale pentru achitarea ratei pe anul trecut astfel încât Consiliul Județean să renunțe la procese. Banii urmând a fi luați de la toate unitățile administrativ teritoriale, neținând cont dacă acestea au plătit vreodată pentru SMID sau nu.
„Noi dorim ca cele 47 de localități cu datorii la SMID să primească bani într-o rubrică specială pentru plata ratei pentru 2015 astfel ca noi să scutim Consiliul Județean de 47 de procese cu aceste primării. Gândesc că e normal ca noi Consiliul Județean să ne îndreptăm cu procese împotriva a jumătate din localități. De aceea propun să dăm o rată pentru un an să nu blocăm lucrurile pentru că SMID este proiectul numărul unu al județului”, a declarat Ilie Vasile.
În replică președintele PSD al Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a ținut să aducă aminte că primăriile au primit la echilibrarea bugetelor locale sprijin financiar din 2011 până anul trecut pentru plata contribuției la SMID însă multe nu au achitat nici un leu.
„Din 2011 prin hotărâre de Consiliu Județean s-au alocat bani pentru localități exact pentru acest lucru. Dacă noi dăm bani anual și sunt unii care nu au plătit vreodată îmi pare foarte rău. Ori suntem luați… ori nu am înțeles eu cum funcționează lucrurile”, a spus Nechifor.
Președintele administrației județene a explicat că începând cu 2016 lucrurile sunt mai stricte la repartizarea fondurilor de echilibrare comparativ cu anii anteriori.
„Legea bugetului de stat are prevederi explicite la formula prin care noi putem echilibra bugetele localităților și anume sunt patru tipuri de ajutor financiar de echilibrare. În primul rând e vorba de ratele de capital adică împrumuturile care sunt angajate de primării care au scadență de plată în acest an. Apoi e vorba de arierate adică de datorii neachitate cu termen de plată mai mare de 90 de zile. Al treilea tip de ajutor financiar pe care-l dăm noi la echilibrarea bugetelor îl reprezintă cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală iar al patrulea înseamnă cofinanțarea proiectelor europene. Față de alți ani când era permisă introducerea unor criterii, anul acesta nu mai avem posibilitatea”, a declarat Nechifor.
În completare șeful Consiliului Județean a afirmat că dacă s-ar merge pe propunerea inițiată de Ilie Vasile, s-ar ajunge nu la 47 de procese, ci la 67.
„Ce va face Consiliul Județean inclusiv noi ca persoane fizice în momentul în care restul de 67 de primării care au plătit până acum ratele la SMID se vor îndrepta cu procese împotriva noastră? Ne propuneți să scăpăm de 47 de procese și în schimb să ne alegem cu 67 de procese?”, s-a întrebat retoric președintele Consiliului Județean.
Votarea proiectului de către aleșii județului a fost de-a dreptul penibilă, fiind nevoie de două voturi repetate cu mâna și de unul nominal, pentru a fi cunoscut rezultatul.
„Bun, care-i finalul, ați numărat bine?”, cerând reluarea votului: „Hai să mai dăm o dată, dar ridicați mâna sus!” și tranșând întreg circul: „Sunteți capabili să numărați? Dacă nu, căutați-vă serviciu!”.
Cu 17 voturi pentru, 9 împotrivă și 4 abțineri (Mihai Artene, Cristina Teodorovici, Gheorghe Ghișovan, Constantin Proboteanu) proiectul a picat, pentru a trece fiind nevoie de 19 voturi favorabile.
La finalul ședinței, nemulțumit, Nechifor a afirmat că ședința va fi reluată.
„O să reluăm ședința după un termen, vom face tot extraordinară sau de îndată sau mai acuș sau mai vedem noi”, a conchis Nechifor.
Proiectul prevedea cele mai mari sume pentru Fălticeni – 758.815 lei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Vatra Dornei – câte 613.963 lei și Vicovu de Sus – 571.986 lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.