La sfârșitul anului trecut legea antifumat intra împreună cu o contestație concepută de 34 de senatori, la Curtea Constituțională. Contestația a fost înregistrată spre analiză pe 27 ianuarie. Ziua a venit, a trecut, și împreună cu ziua a trecut și legea antifumat.

Legea antifumat este constituţională, au decis miercuri judecătorii CCR în unanimitate, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare.

Judecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi sesizarea de neconstituţionalitate depusă pe 21 decembrie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din CCR.

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea au susţinut că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale „nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»”. În documentul înaintat Curţii Constituţionale se precizează că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

Iniţiatorii sesizării susţin, în documentul citat, că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spaţiu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.

Astfel, tot ce mai rămâne de făcut pentru a intra în vigoare este promulgarea sa de către președintele Klaus Iohannis.

Dacă președintele va promulga legea, cel mai probabil va intra în vigoare de la jumătatea lunii martie. Localurile care nu vor respecta această lege riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 15.000 de lei, iar dacă vor continua să permită fumatul în interior, vor putea fi sancționate cu întreruperea activității. Persoanele fizice care fumează în locuri publice vor putea fi amendate cu sume de până la 500 de lei.

Vom vedea cum va continua saga fumătorilor, dar cel mai probabil, va fi promulgată și va intra în vigoare, făcând din România o țară importantă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.