Bănuind că sunteți la fel de sătui de declarații, mai mult sau mai puțin adevărate, precum sunt și eu, am decis să nu mă abat prea mult de la subiectul dragostei eterne, dar totuși, să vă prezint lucruri pe care poate nu le știați despre… iubire.
- Iubirea nu este tot una cu atracţia fizică
Spre exemplu, atracția fizică pe care o simțim față de o persoană, la nivel cerebral nu are aceeași locație cu iubirea (sentimentul acela cu floricele și fluturași). Astfel, când suntem atrași fizic de cineva, ni se activează zona de recompensă a creierului, în timp ce atunci când iubim pe cineva, zona compasiunii și empatiei este activată.
- Iubirea creează dependenţă
Euforia pe care o simțim când suntem îndrăgostiți este egală cu euforia unui consumator de droguri și activează aceleași zone neuronale. Poate de aici și sensul noii melodii „Sub pielea mea” a lui Carla’s Dreams.
- Atunci când iubeşti, încetezi să mai gândeşti logic
E clar, dragostea nu are nimic de-a face cu logica. Abilitatea de a gândi logic este inhibată, la nivel neuronal, de euforia menționată mai sus.
- Dragostea poate fi foarte dureroasă din punct de vedere fizic
Refuzul sau părăsirea doare…fizic. Să fii refuzat de persoana iubită, generează răspunsuri puternice în zone ale creierului responsabile cu semnalizarea durerii fizice. Astfel, un refuz venit la momentul nepotrivit, poate fi la fel de dureros ca un pumn în stomac.
- Iubirea te face mai fericit
Dar, pe de altă parte, este una din puținele situații din viața noastră care crește nivelul de dopamină din creier și ne face mai fericiți. Astfel, persoanele îndrăgostite resimt încontinuu plăcere, de aceea sunt mereu înclinate să spună că sunt fericite.
- Iubirea te face mai sănătos
Mergând mai departe, fără intenția de a-i face pe cei singuri dintre voi să se simtă prost (ci pur și simplu de a-i încuraja să se îndrăgostească imediat ce au ocazia), vă mai spun că dragostea ne face mai sănătoși.
Apropierea fizică faţă de o persoană pe care o iubeşti declanşează un răspuns din partea corpului care secretă serotonină, numit pe bună dreptate şi „hormonul fericirii”.
- Iubirea ne face să ne simţim în siguranţă
Cercetările arată că atunci când suntem îndrăgostiţi de cineva sau iubim pe cineva, partea creierului responsabilă cu frica şi cu emoţiile negative este inhibată complet. Din acest motiv, ne simţim atât de în siguranţă alături de persoana iubită.
Așadar, dacă Sfântul Valentin ori Dragobetele nostru nu v-a determinat să vă îndrăgostiți, măcar faceți acesti lucru pentru sănătatea voastră.
Lasa un raspuns