„Acest subiect l-am abordat și acum zece ani într-un proiect, însă atunci ne concentram doar pe politici de sănătate mintală și nu pe politici publice. Ne bucurăm că aria de responsabilitate a acestui proiect este mult mai mare, și sperăm ca toate organizațiile din Suceava cu activitate în domeniul sănătății mintale, să vină cu contribuțiile lor în acest sens al dezvoltării politicilor publice din sănătatea mintală”, a declarat Gabriela Tănăsan, președintele Fundației Orizonturi.
Proiectul are trei obiective specifice: consolidarea capacității interne a rețelei de sănătate mintală, creșterea vizibilității acțiunilor rețelei în rândul a cel puțin 50 de reprezentanți ai autorităților publice, cât și în rândul a peste 5.000 de cetățeni, în vederea informării acestora referitor la serviciile oferite de membrii rețelei. Cel de al treilea obiectiv este stimularea dialogului între autoritățile publice și membrii rețelei, pentru a contribui la formarea de politici publice destinate dezvoltării la nivel local, a serviciilor pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, a subliniat Gabriela Tănăsan.
În cadrul prezentării au avut loc discuții legate de problemele de sănătate mintală, atât la nivel național, cât și la nivel județean.
Statisticile spun că opt români sunt diagnosticați zilnic cu probleme de sănătata mintală.
Bolile afectează din ce în ce mai mulți oameni, iar dacă ne raportăm la statisticile furnizate de Fundația Estuar, avem peste 210.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală, iar 20.000 dintre aceștia sunt copii. Alexandru Paziuc, doctor al Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc este de părere că „numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală este în continua creștere și cred că din anumiți factori de răspundere, unora le este teamă să recunoască acest lucru”.
Absența muncii poate deveni un factor la îmbolnăvirea mintală
În cadrul prezentării, Vasile Gafiuc, președintele Asociației Regionale de Educare a Adulților, a menționat faptul că, absența muncii, chiar și de scurtă durată, intervenită ca urmare a unui proces de restructuare ecomică, fie de lungă durată, se constituie într-un foarte puternic stresor pentru sănătatea individului.
„Credem că și aceste noi forme de angajare, dacă ne gândim la PFA sau PFI, sunt un factor stresant pentru individ pentru că nu are acea siguranță. Trebuie abordată și în procesul de elaborare de politici publice în raport strâns cu cea legată de locurile de muncă, pentru a contribui în acest mod, atât la creșterea economică a țării, cât și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației active”, a conchis Vasile Gafiuc.
Persoanele cu probleme de sănătate mintală, mai mereu ignorate
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele cu probleme de sănătate mintală și dizabilități psihosociale asociate sunt expuse unei arii variate de încălcări ale drepturilor omului. Aceste încălcări au loc, cel mai adesea, în cadrul structurilor de îngrijire psihiatrică și se constituie în tratament și îngrijiri inadecvate, degradante sau chiar vătămătoare sau prin oferirea unor condiții de viață inumană.
Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, cu adăugările și completările ulterioare, este construită pe Principiile Națiunilor Unite pentru Protecția Persoanelor cu Tulburări Mintale și Îmbunătățirea Îngrijirilor de Sănătate Mintală, având în cadrul ei o secțiune intitulată „Drepturile persoanelor cu tulburări psihice”, care cuprinde un număr de 14 articole.
Concret, proiectul MindReset.Net vizează crearea unei rețele de 18 organizații neguvernamentale care vor demara o campanie pentru apărarea intereselor persoanelor cu probleme mintale și promovarea respectării drepturilor acestora în societate. În plus, specialiștii din cadrul proiectului vor furniza servicii de formare pentru angajații organizațiilor neguvernamentale.
Lasa un raspuns