Dispoziţiile se aplică la exploatarea următoarelor categorii de construcţii şi instalaţii aferente acestora:
- construcţii şi spaţii administrative;
- săli multifuncţionale, biblioteci şi ateliere de proiectare din clădiri civile;
- spaţii de arhivare şi magazii din clădiri civile;
- parcaje, garaje din clădiri civile cu cel mult 10 locuri de parcare;
- spaţii pentru prepararea şi servirea mesei din clădiri civile;
- căi de acces şi intervenţie, ascensoare de pompieri;
- instalaţii utilitare aferente construcţiilor: electrice, de încălzire, ventilare-climatizare, gaze sau sanitare;
- construcţii, spaţii şi încăperi aferente sistemelor şi instalaţiilor de protecţie împotriva incendiilor
Referitor la regulile şi măsurile specifice de prevenire a incendiilor în incinta construcţiilor şi spaţiilor administrative, pe timpul exploatării încăperilor, compartimentelor şi spaţiilor aferente construcţiilor şi spaţiilor administrative trebuie luate măsuri de reducere la minim a riscului de incendiu, prin limitarea la strictul necesar a cantităţilor de materiale combustibile şi a eventualelor surse cu potenţial de aprindere a acestora. În construcţiile şi în spaţiile administrative pot fi păstrate lichide inflamabile în cantitate totală de maximum 25 litri, în bidoane metalice închise şi în locuri special amenajate, pentru curăţenie, igienizare, deparazitare sau dezinsecţie şi se interzice amenajarea de boxe sau depozitarea de materiale cu pericol de incendiu în casele scărilor, sub rampele scărilor, în poduri şi subsoluri. De asemenea, curăţarea pardoselii cu benzină, neofalină sau alte lichide inflamabile este interzisă, iar operaţiunea de curăţare se poate face numai cu materiale special destinate, la lumina zilei şi cu respectarea instrucţiunilor precizate de producător, precum şi a următoarelor reguli şi măsuri: interzicerea fumatului şi a oricăror lucrări cu foc deschis, scoaterea de sub tensiune a tuturor aparatelor electrice şi întreruperea iluminatului electric, precum şi a utilizării gazelor naturale ori lichefiate şi asigurarea ventilării necesare.
În construcţiile şi spaţiile administrative activitatea se organizează astfel încât să nu se creeze aglomerări ale persoanelor şi supraîncărcare cu mobilier şi echipamente specifice care să îngreuneze sau să blocheze evacuarea în caz de incendiu. Deşeurile de hârtie din birouri se colectează în coşuri şi se evacuează la terminarea programului. De asemenea, la terminarea programului de lucru, aparatele electrocasnice şi mijloacele de încălzire/ventilaţie/climatizare locală se deconectează, iar iluminatul artificial şi alimentarea cu energie electrică a calculatoarelor şi a altor aparate cu alimentare electrică care nu necesită funcţionare permanentă se întrerupe.
Referitor la spațiile pentru prepararea și servirea mesei din clădiri civile, amenajarea sălilor pentru servirea mesei se face cu menținerea spațiilor de siguranţă între elementele de mobilier, astfel încât să fie asigurate căile de evacuare, iar pentru ușile amplasate pe căile de evacuare se asigură sensul de deschidere spre exterior, potrivit reglementărilor tehnice specifice, precum și menținerea descuiată a acestora, pe întreagă durată cât sunt prezente persoane în sală.
În spațiile de preparare a hranei se asigură realizarea următoarelor măsuri:
- menținerea permanentă a curăţeniei și ordinii, ca de exemplu: curăţarea petelor/scurgerilor de grăsimi/ulei, amenajarea de cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, separat de cele pentru resturi de ţigări, păstrarea cârpelor de lucru departe de sursele de aprindere;
- amenajarea și marcarea locurilor speciale în care se depozitează materiale combustibile provenite din ambalaje precum: material lemnos, cartoane, hârtii, talaș, paie, polistiren, textile și altele asemenea;
- amenajarea, organizarea și întreținerea în bune condiții a căilor de acces și evacuare și evitarea blocării acestora;
- aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor, friteuzelor, cuptoarelor cu microunde și altele similare se utilizează conform instrucțiunilor producătorilor și se deconectează întotdeauna de la priză, atunci când nu sunt folosite.
În aceste spații se interzic:
- folosirea mijloacelor și dispozitivelor termice de preparare a hranei, cu defecțiuni, improvizații ori fără supravegherea și respectarea instrucțiunilor specifice de apărare împotrivă incendiilor;
- depozitarea buteliilor de GPL, altele decât cele aflate în uz;
- pregătirea diverselor preparate în așa fel încât să prezinte pericol de incendiu;
- umplerea vaselor cu uleiuri și grăsimi comestibile peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora;
- lăsarea produselor alimentare/culinare, precum ulei/grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, în apropierea/pe sursele de aprindere;
- lăsarea nesupravegheată a mijloacelor și a dispozitivelor termice de preparare a hranei.
Mașinile de gătit, grătarele pentru fript, aragazurile, cuptoarele și celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se amplasează la o distanţă de cel puțin un metru de elementele combustibile ale construcțiilor sau de materialele combustibile din încăperi. Sunt obligatorii efectuarea verificării periodice a mijloacelor de preparat și încălzit hrană și remedierea de îndată a deficiențelor sesizate, în așa fel încât acestea să nu constituie surse de producere a incendiilor.
Se interzice verificarea scăpărilor de gaze cu flacără deschisă. Verificarea scăpărilor de gaze se face doar cu emulsie de apă și săpun.
Mașinile de gătit și grătarele pentru fript se echipează cu hote și tubulaturi de ventilație prevăzute cu site de protecție sau clapete și, după caz, cu instalații de stingere specifice. Hotele și tubulaturile de ventilație ce deservesc mașinile de gătit, grătarele pentru fript, cuptoarele pentru copt se curăţă și se degresează săptămânal și ori de câte ori este nevoie. Se interzice curăţarea hotelor prin ardere.
În imediată apropiere a fiecărei mașini de gătit cu gaze naturale/lichefiate se afişează instrucțiuni de exploatare a gazelor, iar manipularea robinetelor se face numai cu chei speciale. Instrucțiunile de exploatare recomandate de producător se afişează în dreptul fiecărui echipament din dotarea încăperii pentru prepararea hranei. În cadrul instrucțiunilor de exploatare se prevăd reguli specifice de intervenție în caz de incendiu.
La terminarea programului de lucru în aceste spații se efectuează următoarele operațiuni obligatorii:
- întreruperea alimentării cu energie a mașinilor, utilajelor, aparatelor, dispozitivelor pentru preparat și încălzit hrană;
- verificarea închiderii tuturor robinetelor de gaz de pe conducte și recipiente;
- evacuarea deșeurilor rezultate în urmă desfăşurării activităţii și efectuarea curăţeniei la locul de muncă;
- întreruperea iluminatului artificial, încuierea și, după caz, predarea cheilor la locurile stabilite de persoanele cu atribuții de conducere.
Lasa un raspuns