Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” a solicitat primăriei darea în folosință gratuită a bisericii „Sfânta Elisabeta a Ungariei”, din Ițcani.

Biserica_Sf._Elisabeta_din_Itcani3Această solicitare intră mâine în ședința de Consiliu Local pentru a se decide dacă primăria va oferi curtea și biserica din Ițcani spre folosință bisericii catolce din centrul Sucevei.

Parohul bisericii catolice „Sfântul Ioan Nepomuk” a depus la sediul primăriei o solicitare a unui sediu în plus, în cartierul sucevean Ițcani. Biserica în cauză este o construcție veche de 110 ani și a fost folosită tot ca biserică romano-catolică, după ce a fost construită de comunitatea germană ce a locuit în zona Ițcani-gară. La 1902, când a fost construită, pe teritoriul satului Ițcani –gară, se aflau mai mulți germani de religie catolică, decât orice altă naționalitate, chiar și decât români – aceștia din urmă având un procent de doar 23% din componența etnică a satului. Evident, între timp procentajele s-au schimbat și astăzi biserica „Sfânta Elisabeta a Ungariei” pare mai mult părăsită decât folosită.

Ca urmare a scăderii permanente a numărului de credincioși prin emigrări în Germania, mutări în alte localități sau decese, în cartierul Ițcani mai locuiau în anul 2001 numai 56 de familii catolice. Preotul Dumitru Patrașcu, paroh de Suceava și decan de Bucovina la acea vreme, spunea că „Odată cu selecția naturală firească, se va ajunge ca la Ițcani să nu mai fie nevoie de o biserică. Enoriașii care vor rămâne aici vor fi nevoiți probabil să vină la liturghie în oraș, la cealaltă biserică romano-catolică a Sucevei”.

În prezent biserica este o filială a bisericii catolice din centrul Sucevei, dar acolo nu se mai oficiază slujbe decât duminica sau în sărbători religioase, de câte un preot, prin rotație.

Dacă municipalitatea va da drept de liberă folosință a bisericii, nu înseamnă că se va schimba ceva, în mod neapărat. Cel mai probabil biserica din Ițcani va fi folosită mai des și va suferi câteva îmbunătățiri de aspect, pentru că deocamdată nu s-a sezisat în zonă, o creșetere prea mare a enoriașilor de confesiune catolică pentru ca frecvența slujbelor să fie mărită. Totuși, dacă va fi dată în folosință, atunci parohia centrală va avea responsabilitatea păstrării clădirii într-o situație cât mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.