Începând de astăzi şi până pe 4 iunie, la ora 7:00, se va desfăşura campania electorală pentru alegerea primarilor şi a consilierilor locali şi judeţeni. La nivelul județului Suceava, candidații anunță prin declarații o campanie electorală civilizată, însă, în mod sigur, pe parcurs aceste declarații vor fi date uitării.
Campania electorală durează 30 de zile
În februarie, Guvernul a stabilit calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale din acest an, care prevede că în data de 6 mai începe campania electorală, se arată în HG nr. 52/2016.
Potrivit calendarului alegerilor locale, de vineri, 6 mai, la ora 00.00, candidații la alegerile din 5 iunie vor avea voie, oficial, să le ceară voturile românilor. Campania se va încheia în 4 iunie, la ora 7:00. O zi mai târziu de la începerea campaniei, în 7 mai, ar urma să se stabilească, prin tragere la sorţi, numărul de ordine de pe buletinele de vot, iar cel mai târziu cu 10 zile înaintea alegerilor locale ar trebui să fie tipărite buletinele de vot.
Pe parcursul campaniei electorale, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii pot să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări,utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă, se prevede în Legea nr. 115/2015.
În consecință, candidaților trebuie să le fie asigurate, „în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare, pentru a se întâlni cu alegătorii”, mai prevede actul normativ citat.
Spaţiile pot să fie amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe, dar este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.
Promovarea electorală va fi posibilă prin afișe electorale de cel mult 30×50 cm, flyere, broșuri și publicitate online, în presa scrisă sau la televiziuni. Cine folosește alte mijloace, cum ar fi găleți, biciclete, pungi cu alimente sau chiar bani dați direct alegătorilor, riscă închisoarea pentru dare de mită. Toate aceste reglementări sunt doar pentru campania electorală, adică pentru cele 30 de zile de dinaintea alegerilor.
Cine votează pe 5 iunie și cu ce acte?
Procesul de vot din 5 iunie va începe la ora 07:00 și se va încheia la ora 21:00, iar în acest interval de timp alegătorii vor avea dreptul la un singur vot. Conform legislației în vigoare, au dreptul să voteze:
- cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor;
- cetățenii români care nu au fost puși sub interdicție sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă;
- cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.
În schimb, nu își pot exprima dreptul la vot:
- debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie;
- persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Pentru a vota la alegerile locale, alegătorii trebuie să prezinte la secția de votare unde sunt arondați, potrivit domiciliului, unul dintre următoarele documente, valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Cartea de identitate se obține în câteva ore, în ziua alegerilor
În ziua alegerilor locale, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor vor prelucra în regim de urgenţă toate cererile de eliberare sau reînnoire a cărţii de identitate.
„Eliberarea cărţilor de identitate şi reînnoirea celor expirate este un demers important, inclusiv în vederea exercitării dreptului la vot, sens în care structura specializată a MAI a luat măsuri de a facilita cetăţenilor eliberarea actelor de identitate. (…) În ziua alegerilor locale, cărţile de identitate vor fi eliberate în regim de urgenţă, în interval de câteva ore de la momentul la care a fost depusă cererea”, scrie într-un comunicat de presă emis recent de Ministerul Afacerilor Interne.
Vă reamintim că, în perioada de dinaintea alegerilor locale, autorităţile asigură derularea procedurii de eliberare/reînnoire a cărţii de identitate la domiciliul persoanelor care nu se pot deplasa din motive medicale. Astfel, aceste persoane pot solicita, prin transmiterea unei cereri motivate către serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, deplasarea la domiciliu a unei staţii mobile.
Lasa un raspuns