Candidatul ALDE pentru funcția de primar al municipiului Suceava, Alexandru Ștefan Băișanu a criticat, în cadrul unei conferințe de presă, două puncte care s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local de ieri.

Ștefan Băișanu a fost prezent la ședinta Consiliului Local

Acesta a făcut referire la punctul 9 „Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației descriptive (caietului de sarcini) pentru contractarea unei finanțări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 25.000.000 lei” și punctul 11 „Proiect de hotărâre privind aprobarea realizării obiectivului de investiții «Contorizarea energiei termice a branșamentelor de încălzire și apă caldă menajeră la nivel de scară de bloc din municipiul Suceava»”, ambele proiecte fiind inițiate de primarul Ion Lungu.

Din perspectiva candidatului ALDE, aceste proiecte sunt „imorale, incorecte și devastatoare pentru viitorul Sucevei în următorii patru ani”.

Prima Hotărâre de Consiliu Local se referă la împrumutul pe care dorește să îl realizeze Primăria Suceava pentru a demara lucrările la noua Sală Polivalentă.

„Nu este normal ca acest Consiliu Local să angajeze Primăria într-un împrumut fără a interoga populația. Nu este normal ca Primăria municipiului Suceava să se împrumute cu 5,5 milioane de euro de la o bancă, bani care urmează a fi plătiți, cu tot cu dobânzi, în următorii trei ani, deoarece valoarea  bugetului de investiții a municipiului Suceava este de aproximativ 30 milioane de euro anual. Acest lucru ar însemna ca în următorii trei ani, Primăria Suceava să aibă la dispoziție aproape 100 milioane de euro pentru investiții”, a subliniat candidatul ALDE.

Acesta s-a întrebat, în cazul în care Primăria va dispune de un buget de 100 milioane de euro pentru investiții în următorii trei ani, de ce este necesar acel împrumut de 5,5 milioane de euro și de ce nu se așteaptă bugetul.

A două Hotărâre de Consiliu Local la care a făcut referire Băișanu se referă la alocarea de fonduri pentru schimbarea contoarelor de energie termică montate în scările de bloc.

„Printr-o hotărâre de Consiliu Local, Primăria Suceava va direcționa din bugetul local aproape cinci milioane de euro pentru schimbarea contoarelor de energie termică montate în scările de bloc. Acest Consiliu Local va lua o hotărâre prin care Primăria se angajează în cheltuirea a cinci milioane de euro pentru schimbarea contoarelor și repartitoarelor, deși în anul 2010 acestea au fost montate în blocuri, iar numai după cinci ani le schimbăm”, a declarat Băișanu.

Candidatul ALDE a subliniat faptul că această hotărâre a Consiliului Local ar fi trebuit să fie luată în urma unui referendum, pentru a vedea dacă cetățenii municipiului Suceava doresc această investiție. Acesta a dat exemplu o firmă din municipiul Iași, care, după ce a câștigat licitația de transport și distribuire a agentului termic, timp de trei ani a investit peste șase milioane de euro.

„Vă dau exemplul de la Suceava, în care Thermonet a câștigat licitația și nu a investit niciun leu, iar acum va primi bani din bugetul local pentru a se cumpăra astfel de aparate, care, până acum, nu au fost decât «o vacă bună de muls» din casa fiecărui cetățean din Suceava”, a menționat Ștefan Băișanu.

Acesta a subliniat faptul că 70% din populația municipiului Suceava își dorește să se implice activ în actul decizional printr-un referendum.

„Cu 11 milioane de euro putem rezolva problema termiei prin acele centrale termice de apartament, însă actualul primar vine acum cu o hotărâre care, cu doar cinci milioane de euro acesta dorește să pună doar contoare. Ion Lungu realizează că va pierde alegerile, iar pe ultima sută de metri vrea să vireze în contul celor de la Thermonet cinci milioane de euro pentru cumpărarea acestor instalații”, a conchis Băișanu.

Candidatul ALDE a precizat că firmele Thermonet și Bioenergey nu au aviz de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice pe tariful de vânzare, aviz care trebuie dat în mod obligatoriu. În opinia sa, aceasta este o chestiune de domeniul penalului iar cineva trebuie să se autosesizeze.

Intervenția unui consilier local privind punctul 9 de pe ordinea de zi

Consilierul local Vasile Mocanu a propus amânarea punctului 9 pentru ca viitorul Consiliu Local și viitorul primar să poată analiza din nou aceste aspecte. Totodată, acesta crede că actualele investiții în derulare sunt mai prioritare.

„Deși a primit aviz favorabil din partea Comisiei economico – financiară, juridică, disciplinară, Comisiei servicii publice, Comisiei turism, tineret și sport, Comisiei de învăţământ, relaţii externe, sănătate, familie, cultură, culte şi protecţie socială și Comisiei amenajarea teritoriului, urbanism şi protecţia mediului, caietul de sarcini ar trebui votat de viitorul Consiliu Local împreună cu viitorul primar. Nu cred că este nicio pierdere pentru municipalitate dacă acest lucru se va întâmpla peste o lună sau două, când noul Consiliu Local își intră în drepturi și când noul primar își analizează și stabilește strategia”, a menționat Vasile Mocanu.

Acesta a subliniat faptul că banii oricum nu ajung pentru o sală polivalentă și consideră că nu este necesar a se începe o altă investiție, atâta timp cât în oraș există investiții neterminate, Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava fiind dat drept exemplu, care nici în acest an nu a primit un buget pentru investiții.

Primul proiect adus în discuție de Ștefan Alexandru Băișanu, proiectul cu numărul 9, a fost aprobat de consilierii locali cu 13 voturi „pentru” și 7 „abțineri”.  A doua hotărâre, cea cu numărul 11, a fost retrasă de primarul Ion Lungu.

„Am avut o discuție în această dimineață la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, urmând să ne întâlnim cu comisia interministerială, iar în funcție de această întâlnire o să știm care este cota noastră de participare în acest an. Nu știu până în acest moment, drept urmare retrag proiectul de pe ordinea de zi”, a menționat primarul Ion Lungu.

Băișanu acuză echipa lui Lungu de cumpărare de voturi

În cadrul conferinței de presă, candidatul ALDE a făcut un apel către toate instituțiile statului abilitate, deoarece acesta are informații foarte clare că oamenii din echipa lui Lungu au început să umble cu promisiuni și cu bani la cetățenii din cartierul Burdujeni.

„Bursa unui vot merge între 150 și 200 de lei pentru fiecare vot. Dacă se va întâmpla ca și de data aceasta alegerile să fie obținute prin cumpărare de voturi, consider că nu suntem în România anilor în care trăim și că instituțiile statului ar trebui sa își facă imediat apariția pentru a stopa acest fenomen deosebit de toxic într-o democrație care se vrea autentică”, a concluzionat Băișanu.

Candidatul ALDE a menționat că, în cursul zilei de azi, va face o sesizare la Biroul Electoral.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.