Scopul schemei este de a acorda sprijin pentru înfiinţarea în mediul rural de întreprinderi care realizează activităţi neagricole pentru prima dată (start-up) în baza unui plan de afaceri, respectiv pentru întreprinderi existente, în vederea dezvoltării şi diversificării activităţii neagricole în mediul rural.
Obiectivele schemei sunt:
- diversificarea economiei rurale şi crearea de alternative ocupaţionale prin creşterea numărului de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul neagricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural, conform fişelor tehnice ale sm 6.2 şi 6.4;
- încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale;
- absorbţia de forţă de muncă neremunerată, excedentară, din agricultură;
- eradicarea sărăciei şi dezvoltarea economică a zonelor rurale.
Sprijinul financiar acordat prin schema de ajutor este destinat beneficiarilor pentru investiţii în crearea şi/sau dezvoltarea de activităţi de producţie şi/sau prestării de servicii localizate îndeosebi în regiuni şi zone mai puţin dezvoltate ale României, pentru a impulsiona creşterea lor economică.
Domeniile acoperite de prezenta schemă vizează diversificarea activităţilor agricole spre activităţi neagricole, printre care:
- activităţi productive – cum ar fi fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie şi carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activităţi de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricarea construcţiilor metalice, maşini, utilaje şi echipamente; fabricarea produselor electrice, electronice, producere de combustibil din biomasă în vederea comercializării; producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfăşurarea propriei activităţi, ca parte integrantă a proiectului, etc.
- activităţi meşteşugăreşti – cum ar fi activităţi de artizanat şi alte activităţi tradiţionale neagricole – olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii, etc.;
- activităţi turistice – servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement şi alimentaţie publică;
- furnizare de servicii – cum ar fi servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparaţii maşini, unelte, obiecte casnice; consultanţă, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informaţiei şi servicii informatice; servicii tehnice, administrative, transport rutier de mărfuri în contul terţilor, alte servicii destinate populaţiei din spaţiul rural.
Solicitanţii sprijinului vor îndeplini cumulativ următoarele criterii generale de eligibilitate:
- se încadrează în categoria de microîntreprinderi sau întreprinderi mici în conformitate cu prevederile Legii 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare; încadrarea întreprinderii solicitante se face la momentul înregistrării Cererii de finanţare conform declaraţiei pe propria răspundere a solicitantului şi pe baza datelor din situaţiile financiare aferente anului anterior depunerii cererii de finanţare;
- nu se află în procedură de executare silită pentru plata unor datorii fiscale şi nefiscale, inclusiv nu au popriri pe conturile bancare;
- nu se află în procedură de închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială;
- suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat într-o perioadă de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent) nu depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru întreprinderea cu activitate de transport rutier (ajutoarele de minimis nu pot fi utilizate pentru achiziţionarea de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri);
- nu sunt supuse unei proceduri de insolvenţă şi nici nu îndeplinesc criteriile prevăzute de lege pentru a fi supuse unei proceduri de insolvenţă colectivă la cererea creditorilor lor;
- nu sunt firme împotriva cărora a fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată.
Întreprinderea unică nu trebuie să fi beneficiat în ultimii 2 ani fiscali şi în anul fiscal în curs, de ajutoare de minimis din sursele statului, ale autorităţilor locale sau din surse europene, care cumulat cu valoarea finanţării solicitate prin schemă, să depăşească echivalentul în lei a 200.000 euro, respectiv a 100.000 euro pentru întreprinderea care efectuează transport de mărfuri în contul terţilor ori contra cost.
În cazul investiţiilor în agroturism, beneficiarul trebuie să desfăşoare o activitate agricolă în momentul depunerii cererii de finanţare.
Pentru Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 – se acordă sprijin financiar pentru următoarele categorii de solicitanţi:
- fermierii sau membrii unei gospodării agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi nonagricole în spaţiul rural pentru prima dată;
- microîntreprinderi şi întreprinderi mici existente în spaţiul rural, care îşi propun activităţi nonagricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
- microîntreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii cererii de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-up).
Pentru Submăsura 6.4 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 – se acordă sprijin financiar pentru următoarele categorii de solicitanţi:
- microîntreprinderilor şi întreprinderilor nonagricole mici existente sau nou-înfiinţate din spaţiul rural, care creează ori dezvoltă activităţi neagricole în zonele rurale şi care au ca obiect activităţile economice din domeniile de diversificare prevăzute la art. 8 alin. (1) b) din ordin;
- fermierilor sau membrilor unei gospodării agricole care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea microîntreprinderii sau întreprinderii mici deja existente.
În funcţie de tipul investiţiei/proiectului, solicitantul trebuie să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmează să realizeze investiţia sau, după caz, dreptul de folosinţă pe o perioadă de cel puţin 10 ani.
Cu privire la eligibilitate, sprijinul în cadrul sm 6.2 se acordă pentru activităţile prevăzute pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul planului de afaceri (PA). Toate cheltuielile propuse prin PA, inclusiv capital de lucru şi capitalizarea întreprinderii şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a PA aprobat, pot fi eligibile, indiferent de natura acestora, cu excepţia achiziţionării de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri.
În cadrul sm 6.4 sunt eligibile următoarele tipuri de cheltuieli:
- construcţia, extinderea şi/sau modernizarea şi dotarea clădirilor;
- achiziţionarea şi costurile de instalare, inclusiv în leasing financiar, de utilaje, instalaţii şi echipamente noi, achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, drepturi de autor, licenţe, mărci.
Ajutoarele financiare în cadrul sm 6.2 pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale se vor acorda, sub formă de sumă forfetară, în două tranşe, astfel: 70% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanţare; 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăşi 5 ani de la încheierea deciziei de finanţare. Cuantumul maxim al sprijinului este de: 70.000 euro/proiect în cazul activităţilor productive, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism (servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement şi alimentaţie publică); 50.000 euro/proiect în cazul altor activităţi neagricole.
Asistenţa financiară în cadrul sm 6.4 se acordă sub formă de grant pentru rambursarea cheltuielilor eligibile suportate şi plătite. Beneficiarii sprijinului acordat prin schemă pot primi avans în procent de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. Plata avansului este condiţionată de prezentarea unei garanţii eliberate de o instituţie financiară bancară sau nebancară înscrisă în registrul special al Băncii Naţionale a României, reglementat de legislaţia naţională în domeniu, care corespunde procentului de 100% din suma avansului. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin prezenta schemă de ajutor de minimis este de 10.000 euro, această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului.
Lasa un raspuns