Orașul se transformase în ceva profund dezolant, iar în ceea ce privește calitățile sale ca stațiune, te puteai gândi cel mult că ai parte de tratamente împotriva optimismului debordant și a fericirii extreme. Adică, dacă aveai un „prieten” care deborda de fericire, entuziasm, mulțumire și împlinire personală, ca să-l potolești ar fi trebuit să-l tragi deoparte și să-i zici: „Auzi, ce-ai zice tu să tragi o fugă weekend-ul ăsta până la Câmpulung Moldovenesc?!?” Dacă mergea, ăla era! Garantat se întorcea trist, deprimat și dezamăgit. Îl aranjai! Cu alte cuvinte, dacă ți-era ciudă pe careva și voiai să te răzbuni subtil, îl trimiteai la „oraș”. De-acolo sigur se întorcea alt om. Nici nu avea cum altfel. Câmpulungul Moldovenesc încremenise parcă undeva pe la mijlocul anilor 90 și nu voia să plece de-acolo și pace bună. Clădirile arătau jalnic, majoritatea fațadelor erau fie crăpate înfiorător, fie de-a dreptul căzute, străzile erau mai pline de gropi ca peisajul selenar, căldură și apă caldă centralizate din părți, iar oamenii erau destul de morocănoși și puși pe harță, mai cu seamă cei din piață sau magazine.
În 2012, a venit la conducerea municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură. Lumea nu mai avea așteptări, convinsă fiind că administrația locală va fi la fel de inertă ca până atunci. Iată că s-au înșelat, iar Mihăiță Negură cum a ajuns în fruntea orașului, cum s-a pus pe treabă. Prima oară s-a dat la asfaltat drumul principal. Și chiar trebuia. Îmi amintesc că mașina tatei, destul de nouță la vremea respectivă, torcea de plăcere mergând pe proaspătul covor asfaltic din centru. Apoi, pentru că Primăria avea niște datorii infernale moștenite de la administrația anterioară, care dacă nu erau plătite blocau încă din fașă orice viitor proiect administrativ, a trecut la plata lor. Astfel s-au achitat între anii 2013-2014, din bugetul local următoarele sume: 7.190.000 lei pentru lucrările executate în anul 2012 de S.C. Inscomp S.A. la pârtia de schi de pe Rarău și neachitate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, 1.400.000 lei pentru lucrări executate în perioada 2004-2012, neachitate la termen și câștigate în instanță de către firmele respective, 700.000 lei corecții la proiectul finanțat din fonduri europene „Modernizarea spațiilor publice urbane din cartierele Stadion, Centru și Bodea din Municipiul Câmpulung Moldovenesc.”
După ce a scăpat de aceste plăți împovărătoare, imediat a început să se ocupe de modernizare spațiilor de învățământ, care și ele păreau uitate până atunci de administrația locală. Așa că în 2014 s-au reabilitat acoperișurile de la Școala generală nr. 2 „George Voevidca”, Școala generală nr.3 „Bogdan Vodă”, Școala generală Nr. 4 „Teodor Ștefaneli”, Grădinița nr. 5 și Cantina din cadrul Liceului Industrial nr.1. S-au reabilitat și amenajat spațiile de la Grădinița „Floare de Colț”, de la Grădinița nr. 4 Valea Seacă, Grădinița Stadion, la care s-a adăugat inclusiv reabilitarea fațadei exterioare la Școala Generală nr. 3 „Bogdan Vodă”, valoarea investiției fiind de 1.070.000 lei, banii provenind din bugetul local.
În 2015 s-au finalizat lucrările de pe strada I. Hălăuceanu, iar din 2016 s-au demarat lucrările de întreținere și modernizare a cartierelor C. Porumbescu, Bodea și I.C.A.S, urmând ca aceleași tipuri de lucrări să fie începute în alte 10 locații din oraș, valoarea investiției ridicându-se la 5.400.000 de lei, tot din bugetul local.
De asemenea, o realizare foarte importantă pentru edilul câmpulungean și pentru locuitorii orașului o reprezintă modernizarea din temelii a Pieții Agroalimentară care, pe lângă fatul că este din punct de vedere estetic mult mai frumoasă, este și mult mai bine compartimentată.
Tot la capitolul realizări putem trece fără îndoială și faptul că în acești ani s-au montat pavele pe o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați și s-au plantat aproximativ 8.000 de trandafiri pe toată lungimea trotuarelor, valoarea investiției ajungând la suma de 1.600.000 lei, bani proveniți de la bugetul local. La acestea se adaugă și reabilitarea spațiilor dintre blocurile de locuințe.
O altă prioritate a Primăriei Câmpulung Moldovenesc a fost aceea de a extinde și a reabilita rețeaua de apă și canalizare a municipiului, în acest sens obținându-se o finanțare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului European, care a fost executată de Compania Națională de Investiții București. Prin această investiție s-au realizat 15,2 km rețele de apă pe 38 de străzi și 7,6 km rețele de canalizare pe 31 de străzi. Cofinanțarea primăriei a fost în procent de 19,60%, respectiv 2.372.000 lei, valoarea totală a investiției fiind de 12.105.000 lei.
La începutul săptămânii trecute, același primar Mihăiță Negură a reușit să semneze contractul de finanţare pentru finalizarea primului tronson al pârtiei de schi de pe masivul Rarău. Contractul a fost semnat între Autoritatea Naţională pentru Turism şi Primăria Câmpulung Moldovenesc, valoarea finanţării fiind de 4 milioane de euro, urmând că lucrările să fie finalizate până în luna decembrie a acestui an.
„Iată că după patru ani de zile în care s-au făcut mai multe cereri şi întâlniri cu foştii guvernanţi, astăzi, prin demersurile făcute de Primăria Câmpulung Moldovenesc şi de Consiliul Judeţean Suceava, prin preşedintele Gheorghe Flutur, s-a reuşit finanţarea acestei importante investiţii. Este o investiţie aşteptată de patru ani de zile de câmpulungeni, dar nu numai. Primul tronson al pârtiei de schi de pe Rarău va aduce venituri importante la bugetul local şi de stat, dar și mai important este că iubitorii sporturilor de iarnă din întreaga ţară vor avea la dispoziţie una dintre cele mai performante pârtii de schi din România”, a declarat Mihăiţă Negură. El a arătat că pârtia de schi este construită pe versantul de Nord al masivului Rarău, are o diferenţă de nivel de 600 de metri şi a fost proiectată atât pentru schiorii profesionişti, cât şi pentru cei amatori. Până la ora actuală, pentru acest tronson, s-au cheltuit peste 10 milioane de euro, acesta fiind finalizat în proporție de 80%, iar la final va avea o lungime de 2,8 km și o lățime care variază de la 30 de metri la 80 de metri. Panta medie a acestui tronson este de 16,6%, fiind o pârtie de categorie uşoară spre medie. Al doilea tronson va avea o lungime de aproape 1,6 kilometri, o pantă medie de 21,5% şi lăţimea medie de 35,2 metri.
Sperăm ca Mihăiță Negură să demonstreze și în anii următori aceeași determinare și energie în rezolvarea activităților administrative ce țin de Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, reușind ca în câțiva ani să transforme această localitate într-un oraș cochet și elegant, care să poată fi oferit ca exemplu întregii țări. Având în vedere potențialul turistic incredibil de care dispune, Câmpulungul poate deveni cu trecerea timpului, printr-o gospodărire corespunzătoare, o stațiune de interes internațional, prosperă și plină de oportunități de recreere și afaceri.
Sincere felicitări!!!
Felicitari
Marete realizari…ce sa mai..bravoo…dar total impartial scris…
Intrebarea este…cate din proiectele finalizate in mandatele sale au fost initiate, finantate si incepute in mandatul lui? Pentru cate proiecte a obtinut finantari in primii 4 ani de mandat?
Succesuri tovarasi
Daca ar face ceva util si cu pamantul din fata blocului de la g100 zona bodea ar fi minunat. Are o groaza de timp de cand sta aici, au inceput sa iasa flori din el. Sa vina cineva sa le ude daca tot nu se face nimic cu el sau sa’l ia cineva de aici si sa faca ceva.util cu el. Multumim pentruu atentie!
Primul primar dupa multe generatii de primari incapabili ,incompetenti si dezinteresati de soarta orasului Cimpulung Moldovenesc.Se vede,se simte.Parerea mea este ca se poate si mai mult si pentru ca orasul nostru sa devina in oras model in tara vin cu citeva idei: toate trecerile la nivel de cale ferata semnalizate cu bariera,doua sensuri giratorii (unul la intrarea pe varianta la DaciaService si celalalt la intrarea pe varianta dinspre LIDL),o varianta pentru camioane ,pe toata lungimea orasului,transport public de persoane cu vehicule avind motoare alimentate Electric si nu in ultimul rind mai multe locuri de munca.Sunt doar citeva idei.
Felicitari pentru realizari domnule Primar si multa SANATATE , si sa va ganditi si la promisiunile facute ca acelea dor cel mai tare….