Pentru a face mai ușoară munca responsabililor care pot ridica vehiculele lăsate pe trotuar, mai mulți parlamentari vor să modifice legea mașinilor abandonate.

Pe lângă măsurile legate de procedura de ridicare a mașinilor fără stăpân, și amenzile pentru proprietarii acestora vor fi mai mari, dacă proiectul de lege, aflat în dezbatere publică la Senat, va trece și de următoarea cameră sesizată, Camera Deputaților.

Propunerea vizează schimbarea mai multor articole și alineate din Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fară stăpân sau abandonate pe terenuri.

Prima modificare este legată de definiția „vehiculului fără stăpân”, în sensul că sintagma se va referi la proprietarul sau deținătorul care nu poate fi identificat, nu care nu este identificat, așa cum prevede acum legislația.

Tot la articolul 2, alin. (1) litera b) propune scurtarea termenului până la care un vehicul poate fi considerat abandonat, de la 1 an, așa cum este în prezent, la doar 60 de zile: „Având în vedere că la data primei identificări, aceste vehicule prezintă deja indicii temeinice care arată lunga perioadă de staționare, sau că sunt improprii circulației, menținerea duratei de 1 an duce la prelungirea duratei în care domeniul public primește o altă destinație decât cea legală”, se motivează în expunerea de motive a proiectului.

Inițiativa mai prevede ca în cazul identificării unui astfel de vehicul, anunțul public să prevadă locul în care a fost găsit,  nu locul de unde a fost ridicat, așa cum prevede acum legea. Parlamentarii spun că la primirea somației, proprietarii acestor mașini nu fac decât să mute vehiculele, pentru a întrerupe termenele procedurale.

Art. 6. alin. (1)

„(1) În vederea identificării proprietarului sau a deținătorului legal al vehiculului fără stăpân, primarul aduce la cunoștința publică caracteristicile tehnice ale vehiculului și locul unde acesta a fost identificat, prin anunț publicat într-un cotidian local, în termen de 5 zile de la întocmirea procesului-verbal de constatare.”

Dacă proprietarul sau deținătorul mașinii nu ridică vehiculul sau nu îl aduce în stare de funcționare, aducând dovada tehnică în acest sens (asigurare, ITP), precum și dovada taxelor și impozitelor achitate la zi, la expirarea termenului de 5 zile de la data somației, mașina trece în proprietatea autorităților locale pe raza cărora se află. Reprezentanții autorităților vor preda aceste vehicule unităților de colectare și valorificare a deșeurilor.

Art. 11. alin (1)

„(1) În situația în care, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat achită suma de 2.000 lei cu titlu de amendă, dispoziția primarului rămâne fără obiect, iar vehiculul va fi restituit acestuia. Amenda se face venit la bugetul local.”

Iar în cazul refuzului de a se conforma somației, proprietarul se poate alege cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.