Ministerul Mediului şi Schimbărilor climatice organizează mâine, 15 martie 2013, în comuna Cajvana, județul Suceava, Seminarul pentru formare de formatori, educație ecologică. Seminarul este un eveniment derulat în cadrul Campaniei de sensibilizare şi conștientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.

Evenimentul are loc la sediul primăriei comunei Cajvana, județul Suceava, începând  cu orele 12.00.

 Obiectivul principal al seminarului este acela de a crea un grup de promotori locali care să sensibilizeze opinia publică şi tânăra generaţie, cu privire la problemele de sănătate din mediul rural, generate de poluarea din surse agricole si menajere, cu accent puternic pe calitatea apei, sanitație, comportament igienic și facilități sanitare, practici agricole prietenoase cu mediul. Prin aceste acțiuni se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România, în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrați, în ceea ce privește sanitația, igiena și managementul gunoiului de grajd.

Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate, în contextul în care peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.

Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată, odată consumată, scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane şi infertilitate masculină.

 Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi, prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a Proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor asupra riscului poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

În rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi. Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului.

Este afectată sănătatea oamenilor, uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuţilor, cea mai sensibilă categorie de populaţie.

Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.