Pe data de 2 februarie 2016 Parlamentul a votat sărbătorirea zilei bărbatului în România ca sărbătoare oficială a statului român pe 19 Noiembrie. Ziua nu este însă zi liberă. Prima dată când această zi se va sărbători este data de 19 noiembrie 2016, adică chiar azi!

Ziua Internațională a Bărbatului (ZIB) este un eveniment anual sărbătorit pe 19 noiembrie. Inaugurată în 1999 în Trinidad și Tobago, ziua și evenimentele sale găsesc susținere de la multe persoane și grupuri în Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa și Organizația Națiunilor Unite.

Vorbind în numele UNESCO, Directoarea pentru Femei și Cultură a Păcii Breines Ingeborg a spus de ZIB, „Aceasta este o idee excelentă și ar oferi un echilibru de gen.” Ea a adăugat că UNESCO așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu organizatorii.

Obiectivele sărbătoririi Zilei Internaționale a Bărbatului includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.  Este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.

Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări, la 19 noiembrie, inclusiv Trinidad și Tobago, Jamaica, Australia, India, China, Statele Unite ale Americii, România, Republica Moldova, Singapore, Malta, Marea Britanie, Africa de Sud, Tanzania, Zimbabwe, Ungaria, Irlanda, Ghana, Canada, Danemarca, Norvegia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Franța, Italia, Pakistan, Antigua și Barbuda, St Kitts și Nevis, Sfânta Lucia, Grenada si Insulele Cayman, iar susținerea globală este vastă.

Potrivit creatorilor săi, Ziua Internațională a Bărbaților este un moment de a promova aspectele pozitive ale identității masculine, bazate pe premisa că „bărbații de toate vârstele răspund mai energic față de modelele pozitive decât o fac la stereotipurile de gen negativ” . În ultimii ani metodele de celebrare a zilei internaționale a bărbaților au inclus seminarii publice, activități de clasă în școli, programe radio și de televiziune, afișe pacifiste și marșuri, dezbateri, mese rotunde, ceremonii de premiere, și colecții de artă.

Modalitatea de sărbătorire a acestei zile anuale este opțională, și orice fel de foruri competente pot fi utilizate. Primii pionieri ai ZLB au reamintit că aceasta zi nu este destinat să concureze ziua internațională a femeii, dar este organizată cu scopul de a evidenția experiențele bărbaților .

În 2009, următoarele obiective generale au fost ratificate ca bază pentru toate evenimentele cu privire la Ziua internațional a bărbaților , și sunt aplicate în mod egal pentru bărbați și băieți, indiferent de vârsta lor, capacitate, fundal social, etnie, orientare sexuală, identitate de gen, credință religioasă și status relațional:

  • Pentru a promova modele masculine pozitive, nu doar vedete de cinema, sportivi, ci bărbați muncitori de zi cu zi,care trăiesc vieți decente, oneste.
  • Pentru a sărbători contribuțiile pozitive ale bărbaților pentru societate, comunitate, familie, căsătorie, îngrijire a copilului, precum și la mediul înconjurător.
  • Pentru a se focaliza asupra sănătății și bunăstării bărbaților din punct de vedere social, emoțional, fizic și spiritual.
  • Pentru a evidenția discriminarea împotriva bărbaților, în domeniile serviciilor sociale, atitudinilor și așteptărilor sociale, și în față legii.
  • Pentru a îmbunătăți relațiile de gen și promovarea egalității de gen.
  • Pentru a crea o lume mai bună și mai sigura, în care oamenii pot fi în condiții de siguranță și pot să crească pentru a ajunge la potențialul lor maxim.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.