Inițiativa, care modifică Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă a fost argumentată de faptul că valoarea acestor bonusuri nu a mai fost actualizată de ani de zile.
Trebuie reţinut, însă, că majorarea rămâne la latitudinea angajatorului, textul de lege specificând, în noua formă, că „valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 15 lei”. Noile prevederi intră în vigoare la data de 1 decembrie 2016.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat înainte de vacanța parlamentară din iunie 2016, cu o valoare maximă de 13 lei pentru un tichet de masa, dar la reluarea dezbaterilor din Camera Deputaților, în luna septembrie, a fost depus un amendament conform căruia valoarea tichetului să fie de 15 lei.
Impactul bugetar este benefic, au susținut cei 60 de parlamentari inițiatori, deoarece tichetele de masă se impozitează cu 16%, așadar acest impozit ar putea ajunge la bugetul de stat, generând venituri mai mari. În plus, statul va beneficia și social, dar și economic, deoarece parte din tichetele de masă mărite va ajunge în comerț și în cumpărarea de produse alimentare, îmbunătățind calitatea vieții celor peste 2 milioane de persoane care au acest beneficiu.
Majoritatea angajatorilor care acordă aceste tichete face parte din societățile private, fiecare companie putând opta, conform noilor modificări adoptate, pentru acordarea tichetelor cu oricare valoare cuprinsă între 9,41 lei și 15 lei. Cei care nu vor dori să acorde valoarea maximală, pot acorda valoarea actuală, dar statisticile arată că multe dintre companiilor private preferă să acorde tichete de masă cu valori mai mari, pentru că acestea sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale (șomaj, sănătate).
Sursa: www.legestart.ro
Lasa un raspuns