După 12 ore de la îmbuteliere, apa nu se mai testează, deși se știe bine că își modifică compoziția bacteriologică și chimică în timp. Legislația este ambiguă în acest domeniu, punând în pericol sănătatea consumatorilor, spun medicii.

După scandalul din primăvara acestui an, în care mai multe tipuri de apă de băut îmbuteliată au fost depistate cu depăşiri ale valorilor legal admise la conţinutul de microrganisme, cotidianul Libertatea a făcut un experiment. Am cumpărat 19 sticle cu apă dintr-un supermarket (din fiecare sortiment aflat la vânzare) şi le-am dus la Direcţia Sanitară Veterinară Bucureşti pentru analiză. Stupoare: 11 probe depăşeau limitele legale admise la categoria microorganisme. În unele cazuri, depăşirea era chiar şi de 15 ori mai mare decât valoarea limită. Cine se face vinovat pentru această situaţie? Legisalţia proastă! Apa este testată înainte de îmbuteliere şi la 12 ore după. Dacă a trecut aceste două teste, este considerată bună până la expirarea termenului de valabilitate. Totuşi, noi am găsit depăşiri ale conţinutului de bacterii la raft în termenul de valabilitate al apei.

Ministerul Sănătăţii cunoaşte problema

Deşi specialiștii ştiu că lichidul din recipient îşi schimbă compoziţia la raft, legea este ambiguă. În acest sens, Ministerul Sănătății ne-a comunicat: ”Numărul total  de colonii revitalizate dintr-o apă minerală /de izvor poate fi doar acela care rezultă din creșterea normal a conținutului de bacterii pe care l-a avut la sursă. Nu este stabilit un număr de germeni pentru interval mai mari decât cel de 12 ore (de la îmbuteliere – n.r.)”.

 

Citește articolul complet aici: www.libertatea.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.