„Asta nu înseamnă că cele mai multe angajări în județul Suceava s-au făcut datorită faptului că sunt mai multe locuri de muncă în Suceava, ci datorită faptului că am reușit să câștigăm încrederea atât a persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă, cât și a angajatorilor, care apelează la serviciile noastre și ne permit în acest mod să realizăm practic una dintre menirile instituției, aceea de a fi mediator pe piața muncii”, a declarat Mirela Adomnicăi.
În ceea ce privește angajările, la sfârșitul lunii noiembrie, în evidențele AJOFM Suceava erau înregistrate un număr de peste 21.000 de persoane angajate, într-o pondere aproape egală între mediul urban și mediul rural. Pe structură pe vârstă, numărul cel mai mare de persoane angajate sunt cele până în 25 de ani, iar numărul cel mai mic de persoane angajate sunt cele peste 55 de ani. În privința nivelului de studii, cei mai mulți dintre cei care au fost angajați, sunt cei care au un nivel de studii la nivelul școlilor profesionale sau învățământul liceal, iar cel mai mic este cel al persoanelor cu studii superioare.
Șefa AJOFM Suceava regretă că nu s-a reușit îndeplinirea obiectivului principal din planul de formare profesională, care presupunea ca 1.000 de șomeri să urmeze și să absolve cursurile de formare profesională.
„Am reușit să cursăm doar aproximativ 700 de șomeri până în acest moment. Principalul motiv pentru care nu am reușit să ne realizăm planul îl reprezintă lipsa de interes a șomerilor pentru cursurile de formare profesională”, a declarat aceasta.
Mirela Adomnicăi a vorbit și despre Ordonanța 60, care reglementează noi măsuri active de stimulare a ocupării și care a trezit foarte mult interes la nivel național, dar și la nivelul județului Suceava.
„Cu diverse ocazii am vorbit despre această ordonanță pentru că ea era în așteptarea unor norme metodologice de aplicare care au fost aplicate în data de 6 decembrie, astfel încât, în acest moment, suntem în situația în care trebuie să implementăm prevederile acestei ordonanțe. Ea a trezit foarte mult interes, fiind promovată și la nivel național, am promovat-o și în cadrul județului Suceava, pentru că ne legăm speranțele de aceste măsuri active pentru a putea scoate din zona beneficiarilor de prestații sociale cât mai multe persoane care sunt interesate să se angajeze, pentru că la sfârșitul lunii noiembrie, rata șomajului la nivelul județului Suceava a fost de 6,21%, cu o creștere de 0,02% față de luna precedentă, ceea ce în cifre înseamnă 14.762 de persoane care nu au loc de muncă și sunt înregistrate în evidențele AJOFM Suceava”, a adăugat Mirela Adomnicăi.
Din cei 14.762 de șomeri, peste 10.000 sunt șomeri neindemnizați, ponderea cea mai mare fiind reprezentată de beneficiarii de prestații sociale, acesta fiind și unul din motivele pentru care directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava speră că reglementările din Ordonanța 60 vor reuși să crească interesul acestor persoane pentru a-și căuta un loc de muncă.
„Modul în care a fost promovată această ordonanță a trezit anumite confuzii pe care vreau să le clarificăm, pentru că suntem în situația în care potențialii beneficiari se adresează instituției noastre pentru a beneficia de aceste facilități care însă nu au fost prezentate în integralitatea lor. Cel mai mare interes îl stârnește prima de instalare care este în cuantum de 12.500 de lei, la care se mai adaugă 3.000 de lei, în condițiile în care cel care își schimbă domiciliul sau reședința pentru a-și găsi un loc de muncă, la o distanță mai mare de 50 de kilometri de vechiul domiciliu sau vechea reședință, dacă mai este urmat de un membru al familiei. Condiția pentru a beneficia de această primă de instalare este asociată cu un plan național de mobilitate care urmează a fi aprobat printr-o hotărâre de Guvern. Acest plan național de mobilitate este postat pe site-ul Ministerului Muncii, doar într-o fază de proiect. Județul Suceava are prins în acest proiect al Planului Național de Mobilitate doar 12 localități”, a transmis Mirela Adomnicăi.
Șefa AJOFM Suceava a ținut să precizeze că nu orice persoană care își schimbă domiciliul sau reședința, la o distanță mai mare de 50 de kilometri, poate beneficia de această primă de instalare, ci doar dacă pleacă din aceste localități într-o altă zonă, sau vine dintr-o altă zonă și se angajează în una din aceste localități, ceea ce restrânge foarte mult sfera beneficiarilor de această primă de instalare.
Lasa un raspuns