Despre viaţa amoroasă a lui Napoleon Bonaparte există numeroase poveşti şi intrigi. Cu toate acestea, întreaga lume ştie care au fost marile iubiri ale împăratului francez: Joséphine de Beauharnais, prima soţie a sa, şi contesa Maria Walewska. Mai puţin cunoscut este faptul că cea din urmă i-a dăruit un fiu. Alexandre Colonna-Walewski, care urma să devină unul dintre oamenii de încredere a lui Napoleon al III-lea, nu a fost niciodată recunoscut oficial de către Bonaparte.

 

Pe 4 mai 1810, într-un oraş din apropierea Varşoviei,  frumoasa contesă poloneză, Maria Walewska, a adus pe lume un băiat: Alexandre Florian Joseph Colonna Walewski. Cu toate că întreaga lume vuia că este copilul lui Napoleon I, băiatul a fost recunoscut de către soţul contesei, Athanasius Walewski. Alexander şi mama lui s-au mutat la Paris, la ordinele împărului, acesta dorind să îşi aibă fiul cât mai aproape. În 1815, Napoleon însă avea să fie exilat pe insula Sfânta Elena, unde a murit în 1821. Micul Walewski a rămas şi fără mamă, în 1817. Orfan fiind, el a rămas sub protecţia unchiului său, în Polonia. În acea vreme, ţara natală a lui Alexander se afla sub dominaţia Imperiului Rus, iar la vârsta de 14 ani i s-a cerut să se alăture armetei ţariste. El a refuzat şi a fugit în Londra, iar mai apoi în Paris.

În Franţa şi-a găsit adăpostul pentru puţin timp, guvernul francez refuzând iniţial cererea de extrădare înaintată de către Ţarului Alexandru I. Odată cu venirea la conducere a lui Ludovic-Filip, lucrurile s-au schimbat, Alexandre fiind trimis înapoi în Polonia. Aici, el s-a alăturat revoluţionarilor – în perioada 1830-1831 în Polonia a avut loc o rebeliune armată împotriva Imperiului Rus, cunoscută sub numele de Revolta din Noiembrie sau Revoluţia Cadeţilor. Alexander a fost trimis ca reprezentat diplomatic în Anglia. Datorită carismei şi inteligenţei sale, şi-a făcut mulţi prieteni ăn cercurile înalte. S-a căsătorit cu lady Catherine Montagu, cu care a avut doi copiii. Însă umbra tragediei l-a urmărit: atât copiii, cît şi soţia lui au murit.

De la sabie la condei

Devastat, şi profitând că în ţară situaţia politică se schimbase el a depus în Franţa cereri de naturalizare, ca mai apoi să se înroleze în armata franceză. El a luptat pe fronturile din Algeria, unde a fost numit căpitan al Legiunii Străine a Armatei Franceze. În 1837, el a demisionat, dedicându-se scrisului. Se spune că a colaborat chiar şi cu Alexandre Dumas tatăl.  În 1840, Adolphe Thiers, pe atunci prim-ministru al Franţei, cumpără ziarul pe care Walewski îl deţinea, Le Messager des Chambres, şi îl trimite într-o misiune în Egipt. Fiind un bun diplomat încă din tinereţe, în guvernul lui François Guizot este trimis în capitala Argentinei, Buenos Aires, pentru a lua legătura cu ambasadorul britanic, John Cradock.

Omul de încredere a lui Napoleon al III-lea

Cariera lui Alexandre Walewski de diplomat şi om politic a luat amploare odată cu venirea la putere a lui Napoleon al III-lea. A fost delegat ca trimis extraordinar la Florenţa şi Regatul Napoli. Apoi a fost trimis la Londra, unde a fost acuzat că ar fi anunţat o lovitură de stat plănuită de către prim ministrul, lordul Palmerston.  În 1855, Alexandre a devenit ministru al Afacerilor Externe. Din această poziţie, el a putut organiza vizita vărului său, împăratul Napoleon al III-lea, în Londra şi o bună relaţie între Curtea Franceză şi cea a reginei Victoria a Angliei.  În 1860, Alexandre a devenit Ministru de Stat, funcţie pe care a deţinut-o până în 1863. S-a alăturat Corpului Legislativ, şi a devenit şi preşedintele Camerei Deputaţilor.  În 1866, Alexandre a devenit duce, membru al Academiei de Arte Frumoase şi Cavaler de Malta. Walewski a murit la Strasbourg, pe 27 septembrie 1868 şi este înmormântat în Paris.

Descendenţa lui Alexandre Walewski din familia Bonaparte  a fost confirmată în 2013, când au fost luate probe de ADN de la Charles Napoléon, nepotul lui Napoleon Bonaparte din partea fratelui său. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.