Motto: „Nu putem transforma actul politic într-un act de negoț și nu putem face din instituțiile statului și voința cetățenilor, subiectul atingerii intereselor proprii” ( Ovidiu Donțu, declarație politică în ședința Senatului României, din 9 martie 2015).

Ovidiu Donțu pare să fi intrat într-un con de umbră după ce, în calitate de președinte al organizației municipale PSD Suceava, a pierdut alegerile locale în vara lui 2016. Nici nu avea cum să aibă alt rezultat, ținând cont că vitejii organizației municipale PSD s-au arătat la față abia după alegeri, nicidecum în timpul campaniei electorale. Cât timp s-a desfășurat campania, alături de Tiberius Brădățan au stat numai Ovidiu Donțu și prestanța profesională a cunoscutului medic sucevean. Atât! Restul membrilor PSD Suceava au preferat să fie discreți, comoditatea fiind marele păcat al acestui partid.

Trecerea „în rezervă” a fostului senator de Suceava o consider o greșeală politică majoră a actualei conduceri județene a PSD-ului. Spun asta pentru că, între 2012-2016, Ovidiu Donțu a fost cel mai vizibil om politic al județului la nivel central și prin activitatea sa a contribuit în mod hotărâtor la procentajul foarte bun obținut de partid la alegerile parlamentare din toamnă. Deși s-a aflat la primul mandat, a demonstrat că are stofă de om politic. Nu a ajuns în Parlamentul României ca să doarmă și să încaseze indemnizația degeaba, precum au făcut-o alți colegi de partid care au fost repuși pe liste, pe locuri eligibile. A fost unul dintre cei mai harnici senatori din legislatura trecută, având 126 de luări de cuvânt în plen, 26 de declarații politice, 26 de întrebări, 5 interpelări adresate Primului Ministru și 104 inițiative legislative, dintre care cea mai importantă este „legea Donțu” prin care marii comercianți sunt obligați să aibă pe rafturi minim 51% produse românești.

S-a remarcat de-a lungul timpului cu un discurs echilibrat, bine argumentat juridic și documentat. Nu degeaba are în spate aproape 20 de ani de administrație publică, desfășurată atât la nivel local cât și național. E o persoană care cunoaște problemele sistemului, demonstrând ani la rândul că pot fi rezolvate, dacă există implicare și determinare. Ori în funcția de prefect este de preferat un asemenea om, diplomat, cu bune cunoștințe juridice, care are decența de a se documenta înainte să vorbească și care impune prin personalitatea sa, respectul cuvenit instituției Prefectului. Pentru că la ora actuală, instituția Prefectului este respectată mai mult din spirit civic, nu pentru că ar impune așa ceva prin profesionalismul demonstrat.

Mi l-aș dori pe Ovidiu Donțu prefect pentru că este un om cu experiență politică și administrativă dovedită. A evoluat de la statutul de simplu jurist, la cel de înalt funcționar public, dovedind eficiență pe fiecare treaptă a carierei sale profesionale. Evoluția sa profesională s-a făcut în timp, nu peste noapte, așa cum se întâmplă în cazul atâtor oameni politici care în mod cert nu vor intra în istorie cu nimic. El va rămâne în istorie petru că s-a pus mai întâi în slujba oamenilor, mai apoi în slujba sa. Asta îl diferențiază de majoritatea colegilor politici. Din acest motiv, rezultatele sale profesionale se văd, indiferent de funcția pe care a ocupat-o. Competența se clădește deseori pe baza experienței, ori județul Suceava are nevoie de un prefect competent care să-și înțeleagă rostul în administrația publică. Ovidiu Donțu cred că ar face față acestei funcții cu brio, guvernul având șansa ca în Suceava să aibă un reprezentant care și-ar cunoaște foarte bine fișa postului. Acest lucru nu ar face decât să îmbunătățească imaginea celor de la putere în rândul populației pentru că oamenii, indiferent dacă sunt #rezistenți sau psd-iști, vor să aibă în fruntea instituțiilor publice adevărați profesioniști, care să știe să ofere soluții și să vegheze la respectarea legii.

Nu știu cât va dura până când Guvernul Grindeanu va numi noii prefecți. Știu sigur că încă nu și-a revenit după conflictul cu cei din stradă. De aceea, pentru a evita astfel de incidente pe viitor, posibile și la nivel local, n-ar strica să numească în funcții persoane competente, agreate de majoritatea alegătorilor, nu neapărat de majoritatea colegilor de partid. Ovidiu Donțu este un asemenea personaj. În mod cert este un individ echilibrat, deschis dialogului, care nu poate fi contestat într-un mod veridic în privința profesionalismului său. Nu are vocație conflictuală, iar acest aspect îl face foarte dezirabil pentru o funcția de prefect al județului Suceava. Dacă l-ar numi, PSD-ul ar da dovadă de maturitate politică punând interesele alegătorilor în fața intereselor sau dușmăniilor de partid. Ar demonstra, printr-o astfel de mișcare politică, că este cu adevărat un partid mare, nu unul al oportuniștilor și că promovează oamenii competenți în funcții cheie… nu pe Liliana Mincă!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.