Anunțul făcut de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în legătură cu majorarea prețului energiei termice, l-a determinat pe Adrian Bodea, acționar majoritar la Bioenergy și Thermonet, să lămurească o serie de confuzii făcute în această privință.

Prețul energiei termice este format din două componente: prețul energiei termice de 116 lei pe gigacalorie – este prețul cu care compania Thermonet cumpără de la compania Bioenegy energia termică. Este cel mai ieftin preț din România. Nici un producător de energie termică nu are un preț mai coborât de 116 lei. Acest lucru este posibil datorită schemei de ajutor a producătorilor de energie verde, producătorii de energie electrică folosind soluții de energie verde, prin Schema de ajutor cu certificate verzi. Noi beneficiem prin faptul că utilizăm biomasa în producerea energiei electrice și termice de două certificate verzi, care ne permit să oferim acest preț către Thermonet, un preț foarte competitiv și care va fi menținut și în continuare, pentru că așa a fost condiția de bază pe care am agreat-o cu Primăria municipiului Suceava în urma licitației ținute în anul 2011. La acest preț de 116 lei, se adaugă prețul de transport și distribuție a energiei termice în sistemul centralizat, care are valoarea de 180 de lei, el acoperind pierderile rețelei și cheltuielile de operare”, a declarat Adrian Bodea.

Acesta a precizat că rețeaua de distribuție și transport a municipiului nu este în proprietatea Thermonet, ca atare, nu există posibilitatea operări de investiții asupra ei.
Rețeaua se află în proprietatea Consiliului Local, noi fiind operatori ai acestei rețele și putem face doar reparații generate de intervenții doar când apar defecte sau evenimente nedorite, cum ar fi spargerea rețelei, fisuri, neetanșități ale rețelei. Noi nu putem face cheltuieli de investiție asupra rețelei, de aceea nu putem micșora pierderile fizice pe care această rețea le are”, a mai precizat Adrian Bodea.
După cum a declarat Bodea, prețul de 180 de lei pe gigacalorie, care se adaugă la prețul de producție de 116 lei, dând un preț total de 296 de lei fără TVA (352 de lei cu TVA), preț care este dictat de condițiile de operare ale rețelei și de cheltuielile operaționale ale companiei Thermonet, nu conține niciun fel de profit al companiei Thermonet, iar compania Thermonet a pierdut bani și va pierde în continuare bani, dacă nu vor fi luate măsuri de eficientizare a activității.
Consumatorul casnic plătește 178 de lei, fără TVA, diferența de până la 352 de lei fiind acoperită de Primăria Suceava sub formă de subvenții, și anume 174,24 de lei. Agenții economici din Suceava plătesc suma întreagă, ei nefiind subvenționați de primărie. Consumatorul casnic va plăti, în cazul în care Consiliul Local va aproba această scumpire, 240 de lei pe gigacalorie, în loc de 178 de lei. Consumatorul casnic va plăti cu 62 de lei mai mult pentru fiecare gigacalorie consumată, Primăria municipiului Suceava va plăti cu 62 de lei mai puțin pentru fiecare gigacalorie subvenționată, iar Thermonet va încasa aceeași sumă pentru fiecare gigacalorie furnizată”, a adăugat Adrian Bodea.

DSC_0020