Stufat de miel
Ingrediente
- coaste de miel
- 4-5 legături ceapă verde
- 3-4 legături usturoi verde
- 1 cutie roşii decojite
- sare
- piper
- 1 legătură mărar
- ulei
Mod de preparare
Coastele de miel se spală cu apă rece.
Ceapa verde şi usturoiul se curăţă şi se taie mărunt.
Coastele se prăjesc în ulei, întorcândule pe ambele părţi.
În uleiul în care s-au prăjit coastele, se călesc ceapa şi usturoiul. Când s-au înmuiat se adaugă roşiile decojite date prin robot şi se fierbe 15 minute.
Se adaugă sare şi piper şi se mai lasă să fiarbă 5 minute.
Coastele prăjite se aşează într-un vas termorezistent uns cu puţin ulei. Deasupra se pune sosul din ceapă. Se acoperă şi se bagă în cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute.
Se scoate din cuptor şi se presară deasupra mărarul tocat mărunt.
Se poate servi alături de o salată verde.
Friptura de miel la cuptor
Ingrediente
- 1 pulpa de miel (de preferat pulpa din spate) de 2 kg
- 6-7 catei mari usturoi
- 1 pahar mare vin alb
- 1 cana de apa
- cca 50 ml ulei de masline/floarea soarelui
- 2-3 crengute rozmarin (optional)
- 2-3 crengute maghiran proaspat (optional)
- sare
- piper
Mod preparare
- Spalam pulpa foarte bine si o stergem cu un servet de bucatarie.
Curatam usturoiul si-l taiem in bastonase. Cu ajutorul unui cutit ascutit, intepam adanc pulpa din loc in loc, pe ambele parti. In gaurile formate introducem bastonasele de usturoi.
Ungem pulpa cu ulei de masline sau de floarea soarelui, o frecam cu sare si piper din belsug si o asezam in tava unsa si ea cu cateva linguri de ulei.
- Adaugam in tava vinul si apa calduta si pudram pulpa cu cateva ace de rozmarin prospat si cu cateva frunze de maghiran.
- Acoperim tava cu foaie de aluminiu si o bagam in cuptorul preincalzit la 200° C pentru 1h30min.
- Dupa primele 30 minute, scoatem tava din cuptor si intorcem pulpa pe cealalata parte. O acoperim si o mai lasam inca 30 de minute la cuptor dupa care o descoperim din nou, o intoarcem si adaugam in tava cartofii noi spalati bine dar necuratati, plus inca cateva ace de rozmarin si maghiran. Acoperim din nou si mai lasam inca 30 minute la cuptor.
- Dupa ultimele 30 minute, descoperim tava si lasam pulpa si cartofii la rumenit pentru inca 20-30 minute.
- In tot acest timp, avem grija ca sosul din tava sa nu scada iar daca se intampla acest lucru, mai adaugam apa calduta amestecata cu putin vin. Din 10 in 10 minute, ungem cu o pensula pulpa cu sosul format in tava.
- Cand s-a rumenit frumos, stingem focul si o putem servi.