Liceul Tehnologic Cajvana a organizat, sâmbătă, 27 mai 2017, Simpozionul Internaţional „Arborii ocrotiţi, simbol al vitalităţii, diversităţii şi frumuseţii”. Scopul evenimentului îl reprezintă conştientizarea întregii comunităţi privind valoarea ştiinţifică şi ecologică a arborilor multiseculari, dar şi importanţa europeană a stejarului din Cajvana ca simbol al perenităţii şi continuităţii. 

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iaşi, Primăria oraşului Cajvana şi Gimnaziul Crasna (Cernăuţi).

Chiar în deschiderea evenimentului, actorul Mircea Diaconu, vicepreședintele Comisiei de Cultură și Educație din cadrul Parlamentului European, a transmis participanților la Simpozionul Internațional dedicat Stejarului Multisecular de la Cajvana un mesaj, subliniind importanța istorică de a menține arborele în viață.

La eveniment a participat și senatorul PSD Virginel Iordache, care s-a declarat încântat de organizarea acestui simpozion.

Sunt încântat pentru că, într-o societate care se confruntă cu foarte multe probleme, o societate care se comportă ca un ceasornic care nu mai respectă niciuna din legile fizicii, se organizează un simpozion care are ca și temă Stejarul din Cajvana”, a declarat senatorul Virginel Iordache.

Primarul orașului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, le-a mulțumit celor prezenți la eveniment și a vorbit despre emblema localității pe care o conduce, stejarul multisecular.

Stejarul nostru multisecular este unul dintre cei mai bătrâni stejari din Europa, stejar care a vegheat la evoluția localității noastre și sperăm că în viitor va fi sănătos, cu toate că dă semen de bătrânețe și apar diferite boli. Acest simpozion va fi benefic pentru toată lumea și de pe urma lui toți vom avea de învățat”, primarul orașului Cajvana, Gheorghe Tomăscu.

Ștefan Mitric, director al Gimnziului din Crasna, raionul Storojineț, Ucraina, a fost un alt nume important care a participat la eveniment.

Onorăm peste 900 de ani ai voinicului stejar și vrem să fim mai departe în același grad de frăție, de colaborare și de strânsă prietenie”, a declarat directorul Gimnaziului din Crasna.

Un alt invitat de seamă al simpozionului a fost și prof. univ. dr. Cătălin Tănase, prorectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și  director al Grănidii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași.

Acest eveniment este o manifestare științifică care, de fiecare dată, prin prezența personalităților care sunt invitate, aduce aspecte legate de noutăți științifice, dar și de educație pentru ocrotirea naturii”, a declarat Cătălin Tănase.

 

La eveniment a participat și Vasile Efros, președinte al Societății de Geografie, Filiala Suceava și decan al Facultății de Istorie și Geografie de La Universitatea „Ștefan cel Mare ” Suceava, care a felicitat organizatorii evenimentului și a apreciat continuitatea și amploarea luată de acest simpozion.

Directorul Liceului Tehnologic Cajvana, Nicolae Robu, a declarat că își dorește ca toate dezbaterile și expunerile din cadrul simpozionului să își îndeplinească obiectivele principale, în special împiedicarea distrugerii de către om a unor specii de plante și animale.

Au prezentat materiale, pe diverse teme, care au captat atenţia celor prezenţi: prof. univ. dr. Cătălin Tănase – Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iași, prof. Adriana Mihalcea – Școala Gimnaziala „Ion Creangă” Suceava, prof. Viorel Constantin Mihalcea – Școala Gimnazială nr. 3 Suceava, prof. dr. Bogdan Nistor – Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prof. dr. Ioan Stan – Univ. „Ștefan cel Mare Suceava”, prof. Liliana Focșa – Liceul Tehnologic Cajvana, prof. Clitnovici Gelu-Ghorghe – Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița, prof. dr. Marcel Porof – Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, prof. Romică Buta – Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, prof. Alina Nistor – Școala Gimnazială „Vasile Tomega” Boroaia, prof. Dumitru Băncescu – Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret, prof. Cristina Tomuț – Liceul Tehnologic Cajvana și prof. Irina Jucan – Liceul Tehnologic Cajvana.

Cei prezenți la simpozion s-au putut bucura și de un moment artistic deosebit, intitulat „… la umbra stejarului”. Sceneta, prin jocul actoricesc și costumele deosebite, i-a purtat pe cei prezenți, pentru câteva clipe, în timpurile vechi, pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare. Momentul artistic a fost interpretat de o trupa de tineri din oraşul Cajvana și de agentul-şef Petru Bodîrlău, din Vicovu de Sus, cel care a jucat rolul lui Ştefan cel Mare.

Stejarul, cu o înălțime de peste 22 de metri și o circumferință la înălţimea pieptului de 11 metri, este o mândrie pentru localnici, care spun că la umbra acestuia s-a odihnit și domnitorul Ștefan cel Mare, cel care a dat și numele localității, conform unei legende străvechi.

Se spune că după lupta de la Codrii Cosminului, când Ștefan cel Mare s-a întors biruitor împotriva polonilor, a ajuns cu oștile sale pe dealurile păduroase din apropierea curții hatmanului Luca de la Arbore. Și, undeva la răsărit de sat, cale de un ceas, a nimerit într-o poiană, la o stână de păstori cu oile din aceste locuri. Cum era oboist din luptă și după drum lung, Ștefan a descălecat la umbra stejarului din poiană, iar atunci au venit la el baciul stânei și ciobanii care i-au adus un caș mare. Domnul a întrebat unde l-au putut face așa mare, iar ei i-au răspuns „În vană, Măria Ta!”. „De astăzi înainte aceste locuri să se cheme „Caşvana”, în amintirea priceperii şi hărniciei voastre”, a poruncit Ștefan.

Stejarul din Cajvana este cel mai bătrân din sud-estul Europei, având aproximativ 900 de ani, și a fost declarat de Academia Română monument al naturii. .