Pentru desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, Notar public Olarean Andra Alina va recomanda sa prezentati urmatoarele acte:
- acte de identitate ale sotilor
- certificatele de nastere a celor doi soti
- certificatul de casatorie (in original)
- certificatele de nastere ale copiilor minori rezultati din casatorie (daca din casatorie au rezultat copii minori)
- Se poate divorta la notar daca unul dintre soti nu este prezent?
- Se poate ca cererea de divort sa fie depuna prin mandatar prin intermediul unei procuri speciale, insa la desfacerea casatoriei, dupa termenul de 30 de zile, ambii soti trebuie sa fie prezenti la biroul notarial pentru a semna. In cazul in care sotii nu s-au prezentat la termen, Notar public Olarean Andra Alina elibereaza o incheiere de respingere a divortului. Astfel, mai trebuie sa depuneti o noua cerere de divort la notariat.
- In ceea ce priveste taxa, conform legii, taxa platita la notariat in procedura divortului nu se returneaza daca sotii se razgandesc.In acest caz, cand se va depune o noua cerere de divort veti mai achita o data taxa.
- Se poate divorta la notar daca sotii nu s-au inteles cu partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei?
- Pentru a putea divorta la notar, Notar public Olarean Andra Alina recomanda ca sotii sa fie de acord in legatura cu toate aspectele: modul de impartire a bunurilor bunurilor dobandite in timpul casatoriei, numele purtat dupa desfacerea casatoriei, la cine vor locui copiii minori, in cazul in care exista copii minori etc. Daca sotii nu sunt de acord in privinta acestor aspecte, se va apela la instanta.
Accesul la procedura divortului la notar este deschis atat cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene, cat si cetatenilor altor state, indiferent daca este vorba de o casatorie cu un cetatean roman sau cu un alt cetatean strain. Procedura divortului se poate urma doar daca: casatoria a fost incheiata in Romania sau sotii au avut ultima resedinta comuna in Romania.
Certificatul de divort emis de Notar public Olarean Andra Alina va fi recunoscut de autoritatile statului de cetatenie fara sa fie necesara nici o procedura speciala.
Procedura divortului necesita prezenta ambilor soti, este rapida si se face cu aplicarea Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materia matrimoniala si in materia raspunderii parintesti.
Pentru inceperea procedurii de divort sunt necesare aceleasi acte ca si in cazul divorturilor nationale, si anume certificatul de casatorie al sotilor, certificatele de nastere ale acestora si certificatele de nastere ale copiilor minori, daca acestia exista.
Sotii pot apela la Notar public Olarean Andra Alina si in situatia in care exista copii minori si domiciliul acestora este intr-o alta tara. Asistarea minorilor si obtinerea anchetei sociale se face prin cooperarea cu autoritatile statului unde minorii isi au resedinta, facandu-se aplicarea Conventiei privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea, executarea si cooperarea cu privire la raspunderea parinteasca si masurile privind protectia copiilor, adoptata la Haga la 19 octombrie 1996, ratificata prin Legea nr. 361/2007.
Bună ziua ma puteți ajuta și pe mine cu divortul
Suntem ambi soți de comun acord și near interesa dacă putem depune actele online ca momentan suntem în anglia și sa ne prezentam în fața notarului la finalizarea divorțului