În deschiderea manifestării, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul Iulian Ciotu, a declarat că festivalul folcloric îşi propune „promovarea artei interpretative tradiţionale”.
„Folclorul este pentru poporul român depozitarul a tot ceea ce înseamnă tradiție, obicei și artă, izvorâte din rădăcinile istoriei, cu specificul acelor meleaguri. El este comoara inestimabilă care definește un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor, în ciuda scurgerii timpului. Cunoașterea tezaurului folcloric, păstrarea și transmiterea lui, este o datorie sacră, de a păstra vie cultura neamului. Pentru a ne păstra ca români identitatea nealterată, folclorul trebuie cultivat în inimile și mințile generațiilor tinere, care se succed pe aceste tărâmuri ca o valoare autentică de creație. Festivalul „Din stejar, stejar răsare”, ajuns la a VI-a ediție, își propune să promoveze dansul, dar și arta interpretativă, atât din localitatea noastră, din localitățile vecine, din Bucovina, dar și din alte regiuni istorice ale României”, a transmis Iulian Ciotu, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana.
În jurul orei 16:00 la eveniment și-au făcut prezența prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, fostul președinte al Consiliului Județean, Gavril Mîrza, președintele PSD Suceava, Ioan Stan, senatorul Virginel Iordache, senatorul de Bistrița Năsăud, Ioan Simionca, dar și primarii din Todirești, Iasolovăț, Arbore, Straja și Brodina.
Primarul orașului, Gheorghe Tomăscu, a amintit faptul că locuitorii din Cajvana sunt oameni harnici, dar localitatea are nevoie de sprijinul celor aflați în funcții cheie.
„La Cajvana dacă se întâmplă lucruri frumoase în folclor, în cultură, avem nevoie și de lucruri frumoase pentru dezvoltarea acestei localități. Avem proiecte în derulare, avem proiecte depuse și așteptăm să fie promovate, să fie puse în aplicare și Cajvana să își schimbe fața de la o zi la alta, pentru că, după cum știm, oamenii din Cajvana sunt oameni harnici, care merită acest lucru, care se zbat și răzbat, peste mări și țări, și avem nevoie să fim ajutați de cei care ne conduc”, a spus primarul Gheorghe Tomăscu.
După acest moment a luat cuvântul Gavril Mîrza, fiu al Cajvenei, cel care a fost președintele Consiliului Județean între anii 1996-2008 și ulterior deputat, respectiv senator în Parlamentul Românei.
„Îmi manifest bucuria de a fi împreună cu dumneavoastră în acest moment de destindere. Este un moment festiv, nu este un moment de bilanț, însă îmi face plăcere, ca de fiecare dată, să reamintesc ce pași importanți a făcut Cajvana pe linia dezvoltării. Acest lucru se datorează în primul rând celor care sunt consătenii mei și care lucrează în toată Europa, iar sudoarea muncii o aduc și o arată aici prin case, prin mașini, prin nivelul de trai, și își sprijină părinții și copiii. Și învățământul, și biserica, și toate celelalte unități de pe raza unității au cunoscut o creștere a calității, inclusiv a locuitorilor din această frumoasă și minunată localitate. S-au făcut multe lucruri în Cajvana, dar pentru ca elementul de civilizație să fie mai pregnant, mai sunt două investiții mari de realizat în localitatea noastră, și anume alimentarea cu apă și canalizarea. Îi rog pe senatorii Stan și Iordache și pe doamna prefect să fie alături de noi și să ne dea tot ajutorul ca aceste obiective să se înfăptuiască și în localitatea noastră”, a declarat Mîrza.
Mirela Adomnicăi prefectul județului Suceava a afirmat că orașul Cajvana trebuie pus mai mult în valoare prin simbolul pe care îl deține.
„Este prima dată când vin aici în calitate de prefect. Ani la rândul am venit fie în calitate de deputat, fie în calitate de responsabil de zonă. Cel mai important este să nu uităm de unde am venit și cine au fost înaintașii noștri. Am mai auzit întrebări despre legătura dintre Cajvana și stejar, de aceea îl încurajez pe primar, și poate conta pe sprijinul Instituției Prefectului, să promoveze mai mult istoria acestui oraș și semnificația acestui stejar, care este cel mai bătrân din nord-estul Europei și are peste 900 de ani. Orașul Cajvana a fost celebru prin numărul mare de concetățeni care au plecat în afară pentru a câștiga o pâine mai bună și îmi doresc ca tot mai mulți să se întoarcă și să aibă la ce să se întoarcă acasă. Și pentru asta și autoritățile au importanța și rolul și misiunea în acest sens. De aceea vă asigur de sprijinul Instituției Prefectului”, a precizat prefectul județului, Mirela Adomnicăi.
Președintele PSD Suceava, Ioan Stan, a afirmat că va pune umărul la sprijinirea proiectelor pe care conducerea primăriei le va demara.
„Pe mine mă leagă ceva aparte de orașul Cajvana și de fiecare dată când am fost invitat, am venit cu cea mai mare plăcere. Am fost când s-a sfințit locul la biserică, când s-a sfințit biserica, când s-a tăiat panglica la Primărie, la Cămin, la Centrul Social și sper să asist la multe lucruri bune și utile pentru orașul Cajvana. Vom da tot sprijinul domnului primar pentru a duce la îndeplinire acele gânduri și speranțe frumoase. Știu că aveți un proiect foarte bun pentru apă, în curând cred că va fi o veste bună, și luăm în serios și canalul”, a declarat Stan.
Senatorul PSD Virginel Iordache a amintit că îl leagă multe lucruri frumoase de această localitate și va face tot posibilul ca orașul în cel mai scurt timp să treacă printr-o amplă transformare.
„Vreau să va reamintesc un singur lucru: atunci când am fost la dumneavoastră, în decembrie, am promis niște lucruri. Unii dintre dumneavoastră m-au întrebat care este garanția promisiunilor mele și eu am spus, la marea majoritate, ca îmi las aici, la Cajvana, obrazul. Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că, în viitorul apropiat, Cajvana va continua să se dezvolte, iar în următorii 3-4 ani fața Cajvanei se va schimba complet. Se vor schimba și școlile, se va schimba și modul în care arată dispensarul medical, și nu vorbesc doar atât, vorbesc pentru că am garanția unor oameni în spatele nostru, care țin enorm de mult ca românii să trăiască civilizat. Sunt astăzi aici pentru că apreciez foarte mult oamenii din orașul Cajvana. Mă leagă o prietenie adevărată de oamenii de aici. Le transmit celor care astăzi nu au putut să fie aici, cei care sunt în Italia, în Spania, în Franța, în Anglia, că le mulțumesc, pentru că munca lor contribuie la dezvoltarea acestui oraș”, a spus Iordache.
Invitat de conducerea orașului, senatorul ALDE Ioan Simionca, din Bistrița Năsăud, a apreciat evenimentul la care a fost invitat, dar și hărnicia gospodarilor din Cajvana.
„Am o nespusă bucurie în suflet că am reușit să ajung în localitatea dumneavoastră alături de un grup de bistrițeni, de a vă aduce salutul de peste munte, de pe plaiurile lui Coșbuc și Rebreanu. Vin pentru prima dată aici și încă de la intrarea în localitate, după ce am observat cum arată primele clădiri, mi-am dat seama că am intrat într-o localitate de oameni gospodari, de oameni care sunt bine organizați, care știu foarte bine ce trebuie să facă. M-am bucurat că am reușit să menținem legăturile culturale cu județul Suceava, și mulțumesc domnului primar pentru invitația adresată grupului nostru de la Lunca Ilvei și promit că vom încerca să menținem aceste legături și chiar să le dezvoltăm în așa fel încât localitățile noastre să se cunoască mult mai bine și să avem schimburi culturale, pentru că avem nevoie și de aceste lucruri. Pentru sufletele noastre este necesar să ne mai destindem fețele la asemenea manifestări”, a precizat Simionca.
Aprecieri din partea publicului
„Mlădiţe de Stejar”, Grupul vocal „Voinicelul și „Muguraşii” din Cajvana au fost cei care au dat startul festivalului, evoluând pe scenă cu un repertoriu bine ales. Preț de 40 de minute cei mici au demonstrat că se străduiesc să ducă mai departe dansurile specifice Cajvanei, prin programul deosebit pe care l-au prezentat.
Au mai evoluat pe scenă Ansamblul „Lunca Ilvei” Bistriţa-Năsăud de la Bistriţa-Năsăud, Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava, dirijor Răzvan Mitoceanu, împreună cu artiştii Dana Dăncilă, Lucica Păltineanu, Rodica Andronic, George Finiş şi Nicolae Vieru,Ansamblul „Codrişorul” din Dorneşti, Ansamblul Kozaciok Bălcăuţi, Ansamblul „Trilişeşti” Iaslovăţ, Ansamblul „Stejarul” Cajvana, Ansamblul „Siretul” Siret, „Dor Bucovinean” Botoşana, Ansamblul „Gelu Constantinescu” Soloneţ. În cadrul programului cultural artistic au mai urcat pe scena din orașul Cavjava, Maria Ştirbu, Irina Solovăstru și Diana şi Teodora Seserman.
Membrii ansamblurilor au încântat publicul, alternând şi îmbinând cu măiestrie suitele de dansuri prezentate. Aplauze îndelungi au primit din partea publicului invitaţii speciali, preotul Marius Ciprian Pop, care, prin talentul său muzical, a impresionat publicul numeros, și cunoscuta interpretă Andreea Bănică.
Trofeu reprezentând legenda Cajvanei, diplome și flori, oferite participanților
La sfârşitul programului, fiecare participant a primit diplome, flori şi câte un trofeu reprezentând legenda Cajvanei, realizat de profesorul Traian Seserman.
Andreea Bănică a oferit publicului, târziu în noapte, un show incendiar, urmat de un frumos foc de artificii. Evenimentul, organizat de Primăria oraşului Cajvana şi Consiliul Local Cajvana, a avut ca partener Liceul Tehnologic Cajvana, coordonat de directorul Nicolae Robu.
Lasa un raspuns