Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, interesat fiind de produsele tradiţionale româneşti pentru care se intenționează obținerea protecţiei/recunoaşterii originii la nivel european şi mondial.

„Ca specialist în domeniu, cunoașteţi foarte bine faptul că agricultura românească deţine, încă, multiple caracteristici competitive, atât la nivel european, cât şi mondial. Dintre aceste caracteristici, printre cele mai importante sunt cele care privesc obţinerea producţiilor pe cale ecologică, dar şi modalităţile de procesare, tradiţionale, ale produselor agricole. Din păcate, însă, slaba dezvoltare economică a fermierilor români, nu le oferă acestora posibilitatea să valorifice aceste aspecte şi nici să internaţionalizeze producţiile proprii, prin care ar putea să-şi valorifice produsele agro-alimentare la export, acolo unde ar putea să obţină preţuri superioare pentru produsele lor”, a declarat Ioan Balan.

Potrivit deputatului sucevean, în prezent, la nivel mondial sunt garantate / recunoscute /protejate, peste 1.400 de produse tradiţionale, cea mai mare parte dintre acestea provenind din spaţiul Uniunii Europene, în special din ţări precum Italia, Franţa şi Spania.

„Din păcate, fie din total dezinteres birocratic, fie din cauza neconştientizării avantajelor obţinerii statutului de produs protejat, România deţine recunoaştere pentru doar patru produse: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti. Recent, aţi declarat că există o listă care cuprinde 14 produse tradiţionale româneşti pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în intenţie să obţină protecţia/recunoaşterea originii la nivel european şi mondial”, susține parlamentarul sucevean.

Având în vedere faptul că pe piaţa europeană concurenţa specifică între produsele agro-alimentare pune în pericol competitivitatea produselor româneşti tradiţionale, Ioan Balan îi solicită lui Petre Daea să precizeze care este stadiul dosarelor de recunoaștere pentru cele 14 produse românești, care sunt aceste produse și care este termenul propus pentru închiderea favorabilă a solicitărilor.

„În condițiile în care România are, în momentul de față, peste 450 de produse atestate tradițional, vă rog să precizați de ce v-ați limitat doar la 14 produse și nu mai multe și dacă intenționați să demarați procedurile și pentru alte produse, chiar în cursul anului 2017, știindu-se că timpul este foarte important în acreditarea produselor?”, a mai întrebat Ioan Balan.

De asemenea, Ioan Balan dorește să afle dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să demareze un program de promovare, la nivel european, a produselor protejate, în vederea sprijinirii valorificării superioare a acestora pe piața UE sau dacă intenționează să sprijine producătorii să se promoveze, ei înșiși, mai mult decât prin simpla participare în târgurile internaționale de produse.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.