În perioada 9-12 iulie a avut loc, la Abidjan, Coasta de Fildeş, la invitaţia secţiunii ivoriene la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), cea de-a XXXI-a Sesiune a APF, la care au participat peste 300 de parlamentari din 32 de parlamente membre ale APF. Delegaţia Parlamentului României a fost condusă de deputatul de Suceava Sanda Maria Ardeleanu.

„La această sesiune am participat în calitate de Şefă a Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei şi Raportor al Subcomisiei pentu educaţie a APF.

În data de 9 iulie am participat la lucrările Reuniunii femeilor parlamentare a APF, în cadrul cărora a fost prezentat Proiectul de Raport cu privire la rolul partidelor politice şi impactul sistemului electoral în reprezentarea femeilor în Parlament.

În deschiderea lucrărilor sesiunii APF, în data de 10 iulie 2013, au luat cuvântul domnul Guillaume Kigbafori Soro, Preşedintele Parlamentului din Coasta de Fildeş, domnul Soungalo Apollinaire Ouattara, Preşedintele APF şi Preşedintele Adunării Naţionale din Burkina Faso şi domnul Abdou Diouf, Secretarul General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, care a amintit importanţa cooperării între APF şi  OIF, cooperare consolidată în timp. Domnia sa a afirmat că, în ciuda constrângerilor bugetare, au fost continuate proiecte comune, printre care programul NORIA, de care beneficiază începând cu acest an trei noi parlamente din Coasta de Fildeş, Republica Democrată Congo şi Republica Centrafricană şi programele dedicate tinerilor francofoni, apreciind organizarea la Abidjan a celei de-a 6-a reuniuni a Parlamentului francofon al tinerilor.

În zilele de 10 şi 11 iulie 2013, în cadrul Comisiei pentru educaţie, comunicaţii şi cultură a Adunării Parlamentare a Francofoniei, am prezentat Proiectul de Rezoluţie asupra Vade Mecum-ului privind folosirea limbii franceze în organizaţiile internaţionale. Amendamentele propuse de delegaţia parlamentară română au fost incluse în această rezoluţie. Vade Mecum-ul privind folosirea limbii franceze în organizaţiile internaţionale a fost adoptat la Bucureşti, în 2006, de către Statele membre asociate şi observatorii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, constituind un angajament politic de folosire a limbii franceze în organizaţiile internaţionale, constatându-se că folosirea limbii franceze continuă să scadă, astfel încât li se cere parlamentarilor ţărilor membre să adopte directive operaţionale menite să contribuie la redresarea imediată a situaţiei şi la respectarea prevederilor din acest Vade Mecum.

În calitate de Raportor al Subcomisiei pentru educaţie, am propus elaborarea unui Raport cu tema „Diplomaţia academică”, propunere acceptată de membrii comisiei.

La RTI am acordat un scurt interviu pe această problematică, difuzat în data de 11 iulie, la ora 13.00.

Am prezentat activitatea mea privind această sesiune la postul Radio România Actualităţi şi la postul de televiziune Bucovina TV.

În zilele de 11 şi 12 iulie 2013, s-au desfăşurat dezbaterile generale din cadrul Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Francofoniei, ce au avut ca temă „Parlamentul în inima construirii națiunii”.

Intervenţia mea pe această temă a făcut referire la rolul Francofoniei și al Parlamentului în prevenirea crizelor la nivel global, cu o abordare particulară a situației din România, relevând faptul că diplomația parlamentară constituie un factor important în promovarea principiilor francofone în varii domenii: cultură, economie, politică, precum și în respectarea valorilor națiunilor, şi că, în prezent, diplomația parlamentară reprezintă un instrument fundamental pentru cunoașterea și promovarea intereselor naționale, dialogul inițiat între parlamente conducând la crearea adunărilor parlamentare internaționale.

Am amintit, de asemenea, că România aniversează în acest an 20 de ani de Francofonie instituționalizată. În toată această perioadă, România s-a afirmat în susținerea valorilor francofone, ceea ce i-a adus și statutul de Stat-far al Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală.

Am menţionat în discursul prezentat excelenta colaborare, istorică și tradițională, între România și Statele africane. Începând cu 2006, Programul de burse „Eugen Ionescu” contribuie la relansarea și dezvoltarea acestor relații.

Parlamentele francofone constituie un factor decisiv în apărarea valorilor naționale și în prevenirea diverselor conflicte. Aceste parlamente acționează în favoarea menținerii păcii, a întăririi securității internaționale și a ajutorului acordat populațiilor victime ale catastrofelor, astfel încât resursele necesare să fie disponibile pentru întărirea capacității globale de gestionare a crizelor.

La această sesiune a fost aleasă doamna senator Andrée Champagne (Canada) Preşedintă a Adunării Parlamentare a Francofoniei, iar domnul deputat Pascal Térasse (Franţa) a fost ales în funcţia de Secretar general parlamentar al APF.

Vineri, 12 iulie, ora 13.00, la invitaţia domnului profesor Jérémie Kouadid N’Guessoan, Decanul Facultăţii de Limbi, literaturi şi civilizaţii a Universităţii Félix Houphouet Boigny, am moderat conferinţa intitulată „Imaginaire linguistique  différent dans des contextes culturels différents”,  ocazie cu care am făcut şi o prezentare a Bucovinei, în spaţiul românesc, precum şi a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Cu acest prilej a fost semnat un Protocol de Colaborare între Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea Félix Houphouet Boigny din Abidjan.

Menţionez că vizita la cea mai importantă universitate publică din Abidjan, Coasta de Fildeş, a fost organizată cu sprijinul direct al domnilor Jean Claude Dodo şi Jacques N’Goran, foşti bursieri „Eugen Ionescu” ai universităţii sucevene, doctoranzi în domeniul lingvisticii.

Pe întreaga perioadă a acţiunii am beneficiat de sprijinul Consulului Onorific al României la Abidjan, domnul Cristophe Tanoh Acka, căruia îi mulţumesc pentru interesul acordat delegaţiei parlamentare române, organizând, în data de 11 iulie 2013, la Consulatul Onorific al României la Abidjan, o întrevedere cu cetăţeni români şi ivorieni, fiindu-i înmânată din partea Delegaţiei parlamentare române Medalia de argint a Senatului României”, se arată într-un comunicat emis de Sanda Maria Ardeleanu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.