Sărbătorită pentru prima dată în anul 1950, ca modalitate de celebrare a înființării (în anul 1948) a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ziua Mondială a Sănătății (ZMS) se organizează anual, în data de 7 aprilie, la nivelul țărilor membre ale OMS.
Scopul acestei zile este de a crește nivelul de conștientizare la nivel global asupra diferitelor probleme legate de sănătatea indivizilor și a populațiilor, de a promova comportamente benefice sănătății în rândul acestora și de a direcționa atenția și eforturile decienților din statele membre asupra celor mai importante provocări cu care se confruntă sistemele de sănătate în încercarea de a oferi servicii de sănătate de calitate, în mod echitabil, pentru toți cetățenii. Tema aleasă de către OMS pentru celebrarea ZMS în 2019, este acoperirea universală cu servicii de sănătate (En. Universal Health Coverage – UHC).
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Suceava, în colaborare cu furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cu autoritățile administrativ teritoriale cu asistență medicală comunitară, organizează în perioada 7-14 Aprile 2019 activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei și a personalului medical din medicina primară cu privire la importanța Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate Preventive.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin acoperirea universală cu servicii de sănătate – (En. Universal Health Coverage – UHC) se înțelege asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de recuperare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.
România se situează pe locul 4 la nivelul țărilor EU28 în ceea ce privește rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având, în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media țărilor EU28.
În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viață ajustați pentru dizabilitate (disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentației nesănătoase și activității fizice scăzute. Raportat la nivel european, cele mai importante probleme sunt reprezentate de consumul de alcool episodic excesiv, care în anul 2014 înregistra 53% în rândul bărbaților din România, cel mai mare procent din toate țările UE, respectiv de obezitatea în rândul adolescenților, care, deși se situează încă sub media UE, s-a dublat în ultimul deceniu, de la 7% în 2005-2006 la 14% în 2013-2014.
„Având în vedere povara crescută prin boli prevenibile în România, cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătății 2019, promovăm sloganul campaniei naționale ZMS 2019 „Prin prevenție, sănătate petru toti!” şi materialele informative propuse de Organizația Mondială a Sănătății, aflate la adresa: https://www.who.int/campaigns/world-health-day/world-health-day-2019 și cele propuse de INSP, aflate la adresa: https://insp.gov.ro/sites/cnepss/publicatii”, transnit reprezentanții DSP Suceava.
La nivel județean se vor organiza evenimente de informare și conștientizare despre importanța Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate Preventive:
- Postarea pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Județene Suceava (http://www.dspsv.ro) a tuturor documentelor informative;
- Prezentarea în media a oportunităților din serviciile de profilaxie.
- Distribuirea de materiale cu mesaje specifice, prin intermediul canalelor social media, respectiv postere și pliante
- Popularizarea avantajelor prevenției în păstrarea și îmbunătățirea stării de sănătate:
- accesul la îngrijiri medicale preventive de calitate sporește sănătatea populației și speranța de viață, protejează țările de epidemii, crește productivitatea muncii reducând sărăcia, stimulează creşterea economică şi de aici crearea de noi locuri de muncă, sporeşte egalitatea între genuri.
- Transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, furnizorilor de servicii medicale din sistemul public și privat de sănătate;
- Sesiuni de informare si promovare pentru grupurile țintă: populația generală, indiferent de vârstă, gen sau statut social, profesioniștilor din sănătate (medici de familie, asistenți medicali comunitari, medici, stomatologi și asistenți de medicină școlară
- Multiplicare și distribuire de materiale informative (pliante, afise, brosuri ) specifice temei prin asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari, rețeaua de medicină școlară, cabinetele medicilor de familie.
Lasa un raspuns