Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA) – inițiată de ECDC pe 18 noiembrie 2008 – cultivă utilizarea prudentă a antibioticelor (A) pentru a combate rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – ameninţare majoră pentru sănătatea publică.

Evenimentul anual este desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), ţintind rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – inamic al sănătăţii publice mondiale.

În Europa, dinamica RAM în intervalul 2011 – 2014 (cele mai noi date) a continuat să fie foarte îngrijorătoare, cu rezistenţa multiplă la antibiotice semnificativ crescută pentru 3 dintre cele 5 tulpini de bacterii supravegheate de ECDC.

Potrivit unui comunicat al DSP Suceava, în 2014 România se găsea printre ţările cele mai vulnerabile în privinţa RAM, cu creşteri semnificative în intervalul 2011-2014 pentru 2 tulpini bacteriene, situaţie staţionară la nivel înalt pentru o tulpină şi pe  poziţii dintre cele mai defavorabile pentru alte 2 tulpini între ţările raportoare către ECDC.

În euro-context, consumul de antibiotice în România se găsea, de asemenea, într-o situaţie critică, pe locul 29 cel mai defavorabil din 30 ţări raportoare în 2014.

Pentru a marca acest eveniment Direcţia de Sănătate Publică Suceava, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, va desfaşura urmatoarele activităţi:

  • postarea pe site-ul DSP Suceava a materialelor informative referitoare la campanie;
  • transmiterea in format electronic a materialelor informative catre furnizorii de servicii medicale;
  • distribuire si afisaj de postere, pliante, la cabinetele medicilor de familie, cabinetele medicale scolare;
  • amenajare panou cu materiale IEC la sediul DSP ;
  • la data de 25 octombrie, ora 10 – atelier de lucru cu asistentii medicali comunitari – „Rolul asistentului medical comunitar în informarea și conştientizarea populaţiei cu privire la mijloacele de  apărare faţă de amplificarea rezistentei la antimicrobiene ( RAM): cunoaşterea indicaţiilor antibioticelor, prevenirea infecţiilor, evitarea automedicaţiei”. ” – lector dr. Liliana Hostiuc, medic primar medicina de laborator.
  • distribuire de postere, pliante, prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari si antrenarea acestora in desfasurarea actiunilor de informare – constientizare in comunitatile deservite.

 

Reflectarea largă a evenimentelor ZEIA 2016 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect atât de sensibil pentru indivizii si comunitaţile din România.  Situaţia este deja prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a ne salva vieţile ameninţate de rezistenţa multiplă la antibiotice.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.