Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi atrage atenția că Instituția Prefectului nu îi remunerează conform legii pe oamenii care au stat în secțiile de votare la alegerile prezidențiale.
„A trecut primul tur al alegerilor prezidențiale, iar rezultatul este deja cunoscut de către toată lumea. Pentru a fi centralizat cu celeritate și cu acuratețe maximă, acest rezultat implică munca a zeci/sute sau chiar mii de oameni la nivel județean”, a spus viceprimarul Lucian Harșovschi.
Viceprimarul a subliniat că printre oamenii implicați în buna desfășurare a alegerilor se numără și persoanele care au participat în secțiile de votare, în calitate de președinți/locțiitori sau simpli membri. Ei sunt cei care asigură democrația acestor alegeri și totodată, pentru efortul lor, sunt remunerați.
„Preocuparea mea privitoare la aceste alegeri este ca acestea să se desfășoare în condiții de totală corectitudine, legalitate și neutralitate. Ceea ce s-a întâmplat la Suceava zilele acestea este ceva de speriat, ca să nu spun total ilegal! Mai exact, 3 913 membri ai secțiilor de votare (559 secții x 7 membri) au fost pontați de către președinții secțiilor pentru 5 zile de muncă, conform actelor depuse la Prefectura Suceava și, surpriză, de aici au fost remunerați doar pentru 3 zile (legea prevede un pontaj de maximum 5 zile pentru primul tur și maximum 3 zile pentru turul 2). Este inadmisibilă această situație!”, a subliniat Harșovschi.
Acesta a adăugat că cei 3 913 membri din secțiile de votare trebuie remunerați corect, conform pontajului întocmit de președintele secției de votare și trebuie să primească 460 de lei în loc de 280 lei, așa cum a decis Prefectura Suceava.
„Am toată încrederea că mesajul meu va ajunge acolo unde trebuie și astfel de cazuri nu vor mai exista!”, a conchis viceprimarul Lucian Harșovschi.
Contactat telefonic, prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a subliniat că toată această situație a fost creată de necorelarea documentelor depuse. De altfel prefectul a subliniat că, în prezent, angajații Instituției Prefectului verifică fiecare document depus pentru toți cei peste 3 000 de membri ai secțiilor de votare, deși nu este de datoria lor.
„Vom verifica toate documentele, toate procesele verbale începând cu 30 octombrie și până la ultima variantă de proces verbal, de pe 8 sau 9 noiembrie. Le vom verifica pe toate, pe fiecare membru și unde se poate judtifica că poate fi pontat 5 zile, vom plăti diferența. Nimeni nu va fi prejudiciat. Prefectura nu poate cenzura pontajul făcut de președintele secției de votare care își asumă, prin semnătură, că toți membrii au venit 5 zile și au prestat 5 zile. Ei s-au constituit pe 30 octombrie și până pe 8 noiembrie au tot survenit modificări, tot s-au încheiat procese verbale. Pe 8 noiembrie, Biroul Electoral Județean a listat pentru toată lumea componența finală a biroului secției de votare. 559 de procese verbale cu ultima variantă. Președinții secțiilor au venit cu pontaj pe 5 zile și cu procese verbale din 8 noiembrie. Astfel, nu erau corelate documentele”, a explicat prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.
Lasa un raspuns